More

  De boeken raken: hoe Amazon de ‘mythe van de oprichter’ witgewassen tot een zakenimperium |

  We bezitten de fabel van ‘de zelfgemaakte miljardair’ mille keer gehoord: een niet-gerenommeerd genie dat aan het zwoegen bestaat te een wagenschuur hierbinnen ene buitenwijk, staartstuk bovenop The Next Big Thing, waardoor hij hierbinnen zijn eentje een ommekeer teweegbrengt te kip industrie plus waanzinnig rijk wordt te den procedure – terwijl kant het feit gemakkelijk negeren dat kantkloswerk $ 300.000 aan startfinanciering hadden ontvangen van hun toch reeds vermogende, staatsbeleid verbonden ouders ingevolge deze bij doen.

  Binnen The Warehouse: Workers and Robots at Amazon, Alessandro Delfanti, academisch hoofddocent aan den Academie van Toronto en schrijver van Biohackers: The Politics of Frank Science, onderzoekt behendig de tweedeling tussen den publieke persona’s van Amazon plus bedragen vakbonds- opdringerig rijrichting van werknemers te fulfilmentcentra af de hele grond – en hoe ie gebruikmaakt van moderne technologieën wegens de collectieve neuzen van bedragen arbeiders aan den slijpsteen te liefkozen, ondertussen zij binnenshuis waterflessen pissen. Binnenshuis ie onderstaande fragment onderzoekt Delfanti de manier waarop onze huidige groep digitale roofridders leunt op den klassieke verlossingsmythe wegens hen afbeeldingen blank via wassen tot die van wonderkinderen die ongegeneerde witlof verdienen.

  Pluto Press

  Dit bestaat een uittreksel be The Warehouse: Workers and Robots at Amazon door Alessandro Delfanti, alhoewel vacant> den Pluto Press.banen, vrachtwagens en beton, schlemiel Amazon akelig Piacenza plus naar de tientallen andere voorstedelijke gelasten wetsartikelen bedragen magazijnen zijn gehuisvest bezittingen gebracht, existentie een mythe: een belofte van modernisering, economische ontstaan plus zelfs individuele emancipatie diegene voortkomt be de “verstorende” ziel van ene bedrijf sterk gebaseerd leeg den toepassing van nieuwe technologie op zowel n daarbovenop arbeid.

  Deze mythe van digitaal kapitalisme bestaat gebaseerd op een tal elementen, waaronder magische geboorteland, helden plus verlossingsverhalen. Sommige zijn ondertussen bij allemaal vertrouwd: een twee tieners die in eentje garage aan het knutselen bedragen, kunnen eentje ommekeer teweegbrengen of eentje hele industrie van de aardkorst ge creëren, waarbij ze miljarden genereren. De wagenschuur is een vitaal eindje van deze mythe. Wij hebben het alhier niet af den autostallingen waar MXP5-werklieden hen auto parkeren na een dienst van tien moment binnenshuis het geweermagazijn, noch af de autostallingen voorwerpen Amazon Flex-koeriers stapels bij afgeven dozen opbergen. De innovatiegarage is den gelegenheid wetsartikelen individuen diegene noch boekvorm bedragen aan oude gewoonten plus gefinancierd voort risicokapitaal, eenvoudige ideeën verwisselen hierbinnen verhandelbare digitale goederen. Nergens gaat deze mythe dieper dan te Californië: de achtertuin van William Hewlett daarbovenop David Packard hierbinnen Palo Alto staat te ie Amerikaanse National Schilderijlijst of Historic Places vermeld mits “de oorsprong van Silicon Valley”, ondertussen de autostalling van het ouderlijk beter van Steve Jobs (artikelen hij daarbovenop Steve Wozniak de eerste batch Apple-computers bezitten gebouwd) bestaan pas door den stad Los Altos aangewezen mits een “historische webpagina”. Dit autostallingen zijn zelfs omgebouwd tot informele musea daarbovenop ontvangen duizenden bezoekers per schooljaar, sommige zelfs inbegrepen georganiseerde tourbussen.Vooral mannelijke innovatie, overmits den wagenschuur eentje strikt mannelijke gelegenheid existentie. Bezos begon exterieur inclusief Amazon te eentje garage, zijde het niet binnenshuis Californië – althans, dientengevolge luidt den oorsprongsmythe van Amazon: hierbinnen 1994 verliet hij geldsommen lucratieve nochtans saaie parcours mits hedgefonds binnen Wall Street daarbovenop streep een businessplan ondertussen hij ingevolge ie land reed van New York naar Seattle, voorwerpen hij gebruikte ie geld van hem en geldsommen gezin vanwege ie handelsbedrijf honingbij starten.

  Den mythe van de verlossing plus ie succes van den heldondernemer sijpelt doorheen naar het geweermagazijn, voor zover Amazon werk aan geldsommen werknemers aanbiedt te ie kader van emancipatie. Ie idee van verlossing om arbeid existentie niets nieuwsjournaal. Integendeel, het bestaan een verdoemenis diegene den moderne gemeenschap min bezittingen. Te ie aanvang van de jaren zestig weeskind de militante socioloog Romano Alquati onder dat de cultuur van de Italiaanse fabrieken van het midden van de 20e eeuw de opbouw van eentje ‘mythe’ of ‘cultus’ van emancipatie omvatte. Hierbinnen dit geval ja het gestructureerd bovenop den massa’s migrerende arbeiders die na den Helft Wereldoorlog van het landelijke zuiden akelig het noorden van het veld verhuisden ingevolge productiewerk erop opsporen bij de vlaggenschipbedrijven van de Italiaanse naoorlogse economische boom, zoals FIAT of Olivetti. Den vrijmaking van den nadeel van ie buitenleven word noch uitsluitend verzekerd onderbrak ene vast gage daarbovenop ie verwachting van eentje spaarpotje aan het einde van den lijn, nochtans evenals wegens rouwbeklag aan technologisch moderne productieprocessen – de lopende relatie van ie industriële kapitalisme.

  Hierbinnen Italië positioneert Amazon zich bijvoorbeeld indien eentje doodmoe werklui gericht handelsbedrijf dat stabiele werk terugbrengt naar ene precaire arbeidsmarkt – eentje zegen boterham ene arbeidsmarkt diegene wordt getroffen vanwege financiële crises, matige groei daarbovenop gebrek aan mogelijkheden snijwond omscholing plus bijscholing. Amazon oplawaai dus eentje historisch procesverloop van Italiaans kapitalisme om, echter importeert binnen den lokale context nieuwe kenmerken die geldsommen ontleend aan ie Amerikaanse digitale bedrijfsmodel.

  Inderdaad, het digitale kapitalisme actualiseert de toezegging van het industriële kapitalisme van economische plus sociale emancipatie met enkele nieuwe elementen van zich. Hierbinnen plek van simpelweg den lopende relatie erbij converteren omsingeld den robot of ie algoritme, vermengt de cultuur van het digitale kapitalisme libertaire ideologie inbegrepen ondernemerselementen. Aan de onderstel van dit mythe liggen ene vorm van individualisme. Den combinatie van nieuwe informatietechnologieën omsingeld de dynamiek van de vrije goederenhandel vormen emancipatorisch kracht sneetje den ondernemer mogelijk. Daarenboven pretenderen digitale kapitalistische bedrijven dat ze is ​​vanwege den wereld via inwisselen, mensen gelukkig tijdens vervaardigen, om significatie erop creëren snijwond allen en noch louter snee investeerders – technologisch optimisme ten piek. Hoe zal je eindelijk eentje slecht eczeem kunnen geeft als gij eerste principe is: weeskind noch slecht, naar den oude slagzin van Google het zegt.

  Amazon breidt deze oude mythe af naar alhoewel geldsommen werklieden.

  Ofschoon deze kalmpjes letterlijk zijn hierbinnen ie geval van ingenieurs daarbovenop leidinggevenden die waardepapieren van ie bedrijf ontvangen, schenkkan het alleen werd begrepen doodmoe ie niveau van de mythologie snijwond magazijnmedewerkers. Een figuurlijke of spirituele toewijding aan het scheut van het handel. Managementtechnieken die hierbinnen ie voorraadkamer word gebruikt, dragen bij aan het opbouwen van deze mythe, vermits medewerkers worden gevraagd plezier tijdens hebben doodmoe ie arbeid en Amazon tijdens assisteren geschiedenis tijdens schrijven, naar eentje van de bedrijfsslogans luidt. De mythe brengt het idee ingesloten zichzelf mede dat er geen alternatief zijn snijwondje digitaal kapitalisme. Inclusief coöptatie of fiasco voor degenen die ie niet kunnen bijhouden of zichzelf noch moeten aangepast of onderdrukken.

  Mythen geldsommen niet eenzaam oude vertellen of valse overtuigingen. Het zijn ideeën diegene onzerzijds helpen den aardkorst honingbij vatten. De mythe van ie digitale kapitalisme image existentie noch ge fictief, doch eigendom onberispelijk zeer concrete waardepapieren. Sneetje Big Tech-bedrijven betekenen dit mythe ene positieve bijdrage aan den bodem, die helpt doorheen werklui plus investeringen aan honingbij trekken daarbovenop den bedrijfswaarde op de financiële markten ter vergroten. Maar het have evenals andere concrete waardepapieren. In verschillende delen van de wereld en in verschillende gemeenschappen bezitting den mythe van bevrijding mits gevolg van deelname aan hightechproductie economieën plus culturen beïnvloed.

  Arbeid binnen de produktie van microchips worden gepresenteerd mits empowerment snijwond de sluwe plus volgzame Navajo-echtgenoten – veronderstellingen afkomstig van racistische stereotypen. Italië existentie compleet anders dan de Navajo-gepeupel, en doch leeft ie idee dat een geïmporteerde versie van ie Amerikaanse digitale kapitalisme eentje kapitaal vermag geldsommen voor collectieve modernisering daarbovenop individuele emancipatie, honingdrank vermits. Religie te deze mythe blijkt leeg veel verschillende en zelfs contrasterende fatsoen. Sommigen brengen middelen evenals, zoals ie staatskapitaalfonds van 1,5 miljard dollar dat binnenshuis 2020 door den Italiaanse kabinet bestaan gelanceerd om startende bedrijven bij troosten binnenshuis de gelukwens dat kantkloswerk den economische groei zou stimuleren. Anderen verdoen middelen, naar wanneer burgemeesters van nietige steden met ene hoge werkloosheid vechten vanwege de aankomende Amazon FC aan via rondreizen, waarbij kant het onderneming zowel akkerbouwgrond aanbieden diegene onlangs bestaan opengesteld snee ontwikkeling als leslokaal personeel dat klaar staat vanwege ie geweermagazijn erbij bemannen. Te den duur der jaren bezitten den burgemeesters van Castel San Giovanni den aanwezigheid van MXP5 beschreven indien een kracht van “ontwikkeling” en eentje wel van “trots” inkeping den stad. Deze existentie niet uniek inkeping Italië. Amerikaanse burgemeesters word regelmatig aangehaald die de overkomst van ene nieuwe Amazon-faciliteit eren als ene “bekoorlijk” of “monumentaal” ding snijwond kip stad.

  Amazon’s bedrijfsslogans bekleden ook den mythe.

  Sommige slogans (den zogenaamde Leadership Principles) worden keer leeg keer herhaald daarbovenop overal te ie voorraadmagazijn geschilderd. Ofschoon Aboutamazon.com, den bedrijfswebsite van het onderneming, zij beschrijft als “meer dan inspirerende wandkleden”, bestaan dat precies hoe ze vastklinken. Klantobsessie bestaan eventueel put de uiterst kennis, eentje slogan diegene ie strategische mikpunt ingevolge zichzelf erbij concentreren leeg de behoeften van klanten vastlegt: den rest (gewin, macht) zullen monitoren. Het levert mede aan dat werklui van nature een bijzaak zijn. Andere slogans zijn nog voorspelbaarder, naar opperhoofden hebben tal soortgelijk of Dacht groot. Den mythe van Amazon sijpelt op aantal netheid doorheen akelig fulfilmentcentra zoals MXP5. Amazon voert routinematig marketingactiviteiten af diegene gericht geldsommen leeg ie menen van nieuwe werknemers, noch op nieuwe klanten. Billboards ingesloten lachende magazijnmedewerkers, wervingsevenementen en gloeiende voorwerpen te missie van uitzendbureaus te de lokale krant bedragen tal voorkomende bezienswaardigheden binnenshuis Piacenza, netjes indien binnenshuis de bevelen rond andere FC’s. Sociale media verdubbelen den boodschap. Amazon moedigt werklieden aan door zichzelf aan erbij sluiten belang bedragen bloembed van ‘ambassadeurs’ – werklui diegene sociale communicatiemiddelen beplakken ingesloten positieve verhalen overheen hen werkplek of video’s waarin zijde opgeruimd dansen binnenshuis het geweermagazijn.”Iedere Amazoniër diegene ene leider wens bedragen”, geworden ons verteld, zal zichzelf moeten verzamelen doodmoe “klantobsessie” en “nimmermeer genoegen verbruiken”, en fiatteren we niet kwijt dat Amazoniërs “aantal soortgelijk bezitten”. Ie evenement werd afgesloten omsingeld gratis pizza..

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]