More

  Hitting the Books: een ode aan de vreugde van antibiotica |

  Den stress plus onzekerheid bol den COVID-pandemie, gemeenschappelijk inbegrepen verkeerde informatie be de levensreddende vaccins die als reactie daarop bedragen ontwikkeld, hebben den afgelopen dubbel jaar menige zwakke geesteshouding stukgebroken, waardoor mensen alles probeerden, van zichzelf spuiten ingesloten bleekmiddel en vernevelde waterstof ademen peroxide, totdat ontwormingsmiddelen boterham paarden te misplaatste pogingen doorheen den geavanceerde medicijnen honingbij slim overheen via bedragen. Surprise, niets van ie werkt feitelijk. Wat moeilijker bestaan, existentie dat dit soort rijrichting niets nieuws bestaan. Homeopathische middelen snijwondje kwakzalvers zijn ​​nu eeuwen – bijvoorbeeld door den builenpest via cureren ingevolge bloedvergieten, zelfkastijding of het zitten binnenshuis hete riolen door de koorts te verbannen – en ondersteund door weinig meer dan anekdotisch bewijs.

  Hierbinnen kip nieuwste roman, Patient Zero: A Curious History of the World’s Worst Diseases, vooroverduiken Dr. Lydia Kang en Nate Pedersen binnen den fascinerende geschiedenissen van enkele van de dodelijkste ziekten van de mensheid daarbovenop de paring-behoudende arbeiden van den wetenschappers diegene den ontwikkelde geneeswijzen, vaccins plus behandelingen ingevolge ze tegen erbij gaan. In onderstaand onderdeel loeren wij naar den inspanning van antibiotica en antitoxines binnen den strijd tegenstrijdig difterie, miltvuur en andere dodelijke ziekten.

  Patient ZeroExx Workman Publishing Nate Pedersen.Sommige van dit geneesmiddelen geworden noch exclusief gebruikt tegen micro-organismen zoals bacteriën, niettemin arbeiden tevens mits antischimmel-, antivirale en antiparasitaire middelen. Tegenwoordig bedragen er meer dan honderdtal soorten medicijnen te dit groep. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt eentje tabel belang van geneesmiddelen die essentieel word geacht snijwond de gezondheidszorg van ene land vanwege zodoende ja denkbaar boterham zijn landbewoners erbij zorgen, daarbovenop ene groot stukje van diegene essentiële geneeskunde bestrijdt infectieziekten.

  Sommigen zullen kunnen adoptie dat penicilline wasgoed het eerste definitieve strijdmiddel dat worden ontdekt binnenshuis onze campagne tegen ziekteverwekkers, nochtans er waren er verschillende diegene eraan voorafgingen en royaal terrein braken waarna kantkloswerk werden ontdekt.

  De te Pruisen bedeeld Emil von Behring goed eentje geneesheer daarbovenop ene bijstand van den beroemde Robert Koch aan het Instituut snijwond Hygiëne te Berlijn. Hierbinnen 1888 ontwikkelde hij een manier om mensen inclusief difterie en tetanus bij verzorgen. Dit ziekte bestaat tegenwoordig voor velen geen bekende infectie, difterie wordt voorkomen voort een inenting dat meestal gepaard gaat met uw routinematige tetanusinjectie. In den 19e eeuw ja difterie een verschrikkelijke moordenaar die ie rikketik van ene offerdier deed ontbranden, verlamming veroorzaakte en een verstikkend membraan veroorzaakte dat den keelgat bedekte. Binnenshuis Spanje wasgoed den infectie te 1613 zo wijdverbreid dat het de bijnaam El Año den los Garrotillos kreeg, verklarend ‘Ie schooljaar van verwurgingen’.

  Tal van de door difterie veroorzaakte ontsteking wordt veroorzaakt onderbrak het vergif dat worden aangemaakt ingevolge Corynebacterium diphtheriae .

  Die lichte, honingkleurige vocht, die antilichamen contra het difterietoxine bevatte, worden vervolgens geïnjecteerd in eentje andere reeks dieren diegene ziek dolen geworden van volledig virulente difteriebacteriën.

  Den verrassend geïnfecteerde dieren diegene het serum kregen, deden dat niet uitvallen aangezien zijde inbegrepen het gedoneerde serum een ​​passieve conditie van bescherming tegenstrijdig het vergif kregen. In 1891 worden inclusief dit nieuwe werkmethode voor ie eerst het leven van ene zuigeling bevrijd. Ie serum word binnen grote porties gemaakt met behulp van beesten naar schapen plus paarden. Hierbinnen eentje tijd waarin jaarlijkse 50.000 kroost stierven aan difterie, goed het ene wonderbaarlijke treatment.

  Tetanusserum worden kortstondig daarna gecreëerd plus werd binnen 1915 ene werkbare behandeling. Tegenwoordig werd antitoxinen gebruikt onderbrak botulisme, difterie en miltvuur. Dezelfde principes van antitoxinebehandeling werd tweedehands inkeping antivenomtherapie vanwege giftige dierenbeten te verhelpen, waaronder die van neger weduwespinnen, schorpioenen, dooskwallen daarbovenop cobra’s. Een treatment die passieve antilichaamtherapie worden gezegd, waarbij het serum van patiënten diegene cureren zijn van ene infectie, wordt gegeven aan andere zieke patiënten (tevens bron herstellende plasmatherapie verwoord), schenkkan behulpzaam zijn geweest via de COVID-19-pandemie, nu er nog data beschikbaar bedragen.

  Nochtans de antilichamen exterieur geldsommen tweedehands wegens meer honingbij verzorgen dan dolletjes beten, steken plus infecties. Intraveneuze immunoglobulinen van gepoolde donoren verplegen ene verscheidenheid aan emoties, zoals ITP (immune trombocytopenie) plus ernstige immuundeficiëntieziekten.

  Eentje andere antilichaamtherapie – monoklonale antilichamen – have den afgelopen tien schooljaar ene belangrijke waterkoker gespeeld hierbinnen behandelingen of zo, de eerste die hierbinnen 1986 voort den FDA word geaccepteerd. Dit exclusief ontworpen antilichamen worden gebruikt snijwond de treatment van verschillende soorten kanker (honingbij andere melanoom, borst daarbovenop maag) plus automaat-immuunziekten (waaronder den ontsteking van Crohn, reumatoïde artritis plus psoriasis ). De antilichamen zelf geldsommen Y-vormige eiwitten diegene strikken aan eentje specifiek prote. Daarbij kunnen zijkant ene hele reeks effecten ophitsen: ie binnen- of uitzetten van cascades van ie immuunsysteem, ie vernietigen van cellen, ie stremmen of opfrissen van celactiviteiten. De antilichamen boekbinden zich enkelvoudig aan een uitsluitend antigeen, dus “mono”, plus geworden vervaardigd voort klonen van cellen die de antilichamen hierbinnen figuurlijk porties maakt. Sporadisch kunnen zijde evenzo worden boekvorm aan radioactieve deeltjes, waardoor radioactiviteit onmiddellijk aan een kankercel wordt afgegeven. Anderen kunnen worden gebonden aan een chemotherapeutisch geneesmiddel. Vaak werken kant louter.

  Doodmoe ie regio van kankertherapie hebben de meesten van onzerzijds schattig begrip van chemotherapie.

  Aan het sart van den twintigste eeuw moesten antibiotica zichzelf nog vestigen mits ene middel sneetje infecties. Dat veranderde inbegrepen eentje geneesheer en wetenschapper genaamd Paul Ehrlich. Hij worden bedeeld in 1854 in Oost-Pruisen (alreeds Polen), voorwerpen zijn vader ene loterijkantoor had. Onder zijn carrière profiteerde hij van de ontluikende Duitse kleurstofindustrie doorheen tijdens uitproberen inclusief hoe cellen eruit knorren mits kant tendentieus waarden inbegrepen verschillende chemicaliën. Zijn liefde snee klankkleur leidde totdat enkele opmerkelijke eigenaardigheden, naar ie dragen van kleurpotloodstompen hierbinnen geldsommen steekzakken. Doch het arbeid van Ehrlich leidde totdat wat de beroemde Ziehl-Neelsen zuurvaste kleurstof sneetje tuberculose zullen worden. (Helaas kleurde hij honingdrank zijn eigen tbc-bacteriën be bedragen sputum, alhoewel hij de ziekte gelukkig overleefde.) Straks werkte hij samen inclusief den voorheen genoemde Emil von Behring, ene Nobelprijswinnende fysioloog, aan serumtherapie sneetje tetanus en difterie.

  Niettemin eventueel gebeurde de uiterst opmerkelijke ontdekking van Ehrlich per ongeluk toen hij op zoek was akelig een chemische geneesmiddel vanwege ene ​​specifieke infectie erop behandelen – een ‘chemotherapie’. Binnen het chic hoopte hij slaapziekte erop cureren, een ontsteking die wordt veroorzaakt door een microscopisch kleine klaploper genaamd Trypanosoma brucei. Hij had gewerkt omsingeld een chemische stof genaamd atoxyl (sukkel ‘noch-toxisch’ bezegelen), ironisch toereikend een arseenverbinding.

  Uiteindelijk testte hij negenhonderd varianten van de arseenverbindingen leeg muizen. Geen enkele inderdaad chic ge, doch hij bezocht #606 opnieuw aangezien het effect leek onder bezitten leeg eentje opzienbarend ontdekte bacterie waarvan wordt aangenomen dat dit syfilis veroorzaakt. Hierbinnen 1910 bleek ie medicament Salvarsan (weleens eenvoudigweg “606” verwoord) ge via geldsommen: ie doodde de syfilis-spirocheet en liet de cavia’s, konijnen plus muizen in leven.

  Hierbinnen den komende decennia , zou verrassend research worden toegepast onderbrak niet alleen den pandemieën van weleer bij aanvechten, doch evenals dagelijkse infecties diegene ie leven van mensen op zijn stamhoofd kunnen leggen. Een krab of beet kan fataal bedragen als diegene Staphylococcus- of Streptococcus-infecties voltooid de hand aanraden. Ene Duitse wetenschapper genaamd Gerhard Domagk begon erop functioneren ingesloten een groep chemicaliën, azokleurstoffen genaamd, die een karakteristieke dubbele stikstofbinding hadden. Azokleurstoffen kunnen weefsel, leer daarbovenop voedsel verven te verschillende tinten briljant koningsgezind, stopteken daarbovenop geel. Toen een azoverbinding een sulfonamidegroep had (ene stikstof- en zwavelverbinding inbegrepen twee zuurstofatomen duo boekvorm aan de zwavel, mocht je indruk moeten vervaardiging bovenop vrienden leeg ene partij), wisten zijde dat kantkloswerk iets speciaals hadden gevonden. Den sulfonamidegroep remt ie inhoud van eentje bacterie om foliumzuur via produceren, eentje noodzakelijke B-vitamine.

  En zodoende werd er weer eentje magische kogel gezegend. Den nieuwe link onkundige bij werken belang muizen diegene besmet dolen inbegrepen Streptococcus, voorts waterput beroemd mits streptokokken.

  Domagk gebruikte ie nieuwe medicijn, KL 730 genaamd plus zometeen gepatenteerd mits Prontosil, doodmoe bedragen eigen dochter Hildegard. Ze leed aan een ernstige streptokokkeninfectie, kreeg een prik Prontosil plus herstelde, ofschoon het medicament eentje veelbetekenende, roodachtige verkleuring doodmoe de injectieplaats achterliet.

  “Sulfa”-medicijnen zouden straks geworden gebruikt binnenshuis een verschillende geneesmiddelen, waaronder antibiotica (trimethoprim en sulfamethoxazol, mee beroemd indien Bactrim), diabetesgeneesmiddelen (glyburide, eentje sulfonylureumderivaat), diuretica (furosemide of Lasix), pijnstillers (celecoxib of Celebrex), en worden tegenwoordig voorts gebruikt wegens longontsteking te verzorgen, honingbij meer huid- daarbovenop weke deleninfecties plus urineweginfecties.

  Domagks arbeid leverde hem den Nobelprijs doodmoe te 1935. De nazi’s keurden doch voltooid hoe het Nobelcomité den Duitse pacifist Carl von probeerde bij helpen Ossietzky, lieten Domagk om hen Gestapo gevangennemen snijwondje het aanvaarden van de eerbewijs daarbovenop dwongen hem onderbrak het back ter geeft. Hij kon ie later binnen 1947 ontvangen.

  .

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]