More

  Ruimtepuin van satellieten dwingt ISS-astronauten om beschutting te zoeken aan boord van aangemeerde capsules |

  Op maandag moesten astronauten op het internationale ruimtestation zich in veiligheid brengen aan boord van hun transportvaartuig toen het station onaangenaam dicht bij een veld van orbitaal puin passeerde. Volgens de Associated Press begon het US Space Command de ruimteafval in de vroege ochtenduren te volgen. Door de situatie passeerde het station elke 90 minuten het puinveld, waardoor de aan boord verschillende compartimenten meerdere keren per dag moesten sluiten en heropenen. De vier Amerikaanse, een Duitse en twee Russische astronauten aan boord van het ISS moeten de komende dagen alert blijven.

  “Bedankt voor een gekke maar goed gecoördineerde dag, we hebben alle situationele kennis zeer op prijs gesteld die je ons hebt gegeven”, vertelde de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei aan NASA Mission Control voordat hij en de andere bemanningsleden aan boord om 12.00 uur EST naar bed gingen. “Het was zeker een geweldige manier om als bemanning een band op te bouwen, toen we onze allereerste werkdag in de ruimte begonnen.” Vier van de astronauten kwamen eind vorige week aan op het station.

  iDeze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij en laad de pagina opnieuw om deze te bekijken.

  Noch NASA noch de Amerikaanse regering heeft gezegd waardoor het puinveld is ontstaan ​​dat het ISS in gevaar heeft gebracht. Later op de dag veroordeelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken echter een Russische rakettest die een van de eigen satellieten van het land vernietigde en meer dan 1.500 traceerbare stukken orbitaal puin creëerde. “De test zal het risico voor astronauten en kosmonauten op het internationale ruimtestation ISS aanzienlijk vergroten, evenals voor andere menselijke ruimtevluchtactiviteiten”, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price. “Het gevaarlijke en onverantwoordelijke gedrag van Rusland brengt de duurzaamheid van de ruimte op de lange termijn in gevaar en toont duidelijk aan dat de beweringen van Rusland om zich te verzetten tegen de bewapening van de ruimte oneerlijk en hypocriet zijn.”

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS met zijn bondgenoten zouden samenwerken om te reageren op de Russische daad. Volgens Reuters heeft het land nog geen commentaar gegeven op het incident.

  Samen met hun partners verplaatsen NASA en het Russische ruimteagentschap Roscosmos het internationale ruimtestation regelmatig om binnenkomende ruimteafval te vermijden. Dat deden ze vorige week toen het station werd bedreigd door fragmenten van een Chinese satelliet die werd vernietigd tijdens een rakettest in 2007.

  Update (15 november 2021 om 19:45 uur ET): NASA heeft de volgende verklaring vrijgegeven van administrateur Bill Nelson als reactie op de ASAT-proef van maandag.

  “Eerder vandaag, als gevolg van het puin dat is gegenereerd door de destructieve Russische anti-satelliettest (ASAT), hebben ISS-astronauten en kosmonauten ondernamen noodprocedures voor de veiligheid’, zei Nelson. ‘Net als minister Blinken ben ik verontwaardigd over deze onverantwoordelijke en destabiliserende actie. Met zijn lange en legendarische geschiedenis in bemande ruimtevluchten, is het ondenkbaar dat Rusland niet alleen de Amerikaanse en internationale partnerastronauten op het ISS in gevaar zou brengen, maar ook hun eigen kosmonauten. Hun acties zijn roekeloos en gevaarlijk en bedreigen zowel het Chinese ruimtestation als de taikonauten aan boord.”

  “Alle landen hebben de verantwoordelijkheid om de doelbewuste creatie van ruimtepuin door ASAT’s te voorkomen en een veilige, duurzame ruimteomgeving”, vervolgde hij. “NASA zal de komende dagen en daarna het puin blijven volgen om de veiligheid van onze bemanning in een baan om de aarde te garanderen.”

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]