More

  Onderzoekers identificeren ‘cyberhuur’-groep achter tientallen hacks |

  Hackgroepen zijn niet altijd verdeeld tussen staatssponsoring en strikt persoonlijk gewin. Soms werken ze voor elke klant met een voldoende grote bankrekening. The Record meldt dat Trend Micro Void Balaur heeft geïdentificeerd, een ‘cybermercenary’-groep die sinds 2015 zowel politieke als commerciële doelen heeft getroffen. Het steelt voornamelijk gegevens om te verkopen aan iedereen die bereid is te betalen, of dat nu een overheid of een fraudeur is.

  Void Balaur werd aanvankelijk in verband gebracht met aanvallen op mensenrechtenactivisten en journalisten in Oezbekistan. Meer recentelijk heeft het Wit-Russische presidentskandidaten in 2020 en verschillende politieke leiders in een niet nader genoemd Oost-Europees land aangevallen. De hackoutfit richtte zich tussen 2020 en 2021 echter ook op leidinggevenden en directeuren van een zeer groot Russisch bedrijf en heeft gegevens van telecom, banken en gebruikers van cryptocurrency aangevallen en verkocht. De groep is gelinkt aan de on-demand hacksite RocketHack.me.

  Het is niet duidelijk waar Void Balaur precies opereert en of het officiële overheidssteun heeft. Er is enige overlap tussen de doelen van Void en die van de door Rusland gesteunde APT28 (ook bekend als Fancy Bear of Pawn Storm), maar niet genoeg om een ​​duidelijk verband te leggen. En hoewel de groep zijn diensten alleen op Russischtalige sites heeft geadverteerd, opereert het niet noodzakelijkerwijs vanuit Rusland. We voegen eraan toe dat Rusland gewoonlijk een oogje dichtknijpt voor cybercriminelen, zolang ze geen Russische belangen aanvallen. Void heeft geen problemen om Russische bedrijven aan te vallen.

  Het onderzoek illustreert hoe moeilijk het is om de aard van sommige hackers, laat staan ​​ze te vangen. Cyberhuurlingen vormen ook een bijzonder ernstige bedreiging, omdat ze vaak graag elk doelwit aanvallen zonder voorbehoud. Het zal niet verbazen als er meer groepen zijn zoals Void Balaur die gewoon onopgemerkt zijn gebleven.

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]