More

  DOJ klaagt Uber aan wegens vermeende discriminatie van passagiers met een handicap |

  Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Uber aangeklaagd wegens vermeende discriminatie van passagiers met een handicap. In een klacht die is ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor Noord-Californië, beweert het bureau dat Uber Titel III van de American with Disabilities Act (ADA) heeft geschonden door een beleid te implementeren waarbij het bedrijf “wachttijdvergoedingen” in rekening brengt aan passagiers die, als een gevolg van hun handicap, meer tijd nodig hebben om in een auto te stappen. De wet verbiedt discriminatie van personen met een handicap door particuliere bedrijven.

  Volgens het ministerie van Justitie is het beleid van kracht sinds 2016 toen Uber het in een aantal Amerikaanse steden implementeerde, voordat het uiteindelijk landelijk werd uitgebreid. Telkens wanneer een passagier meer dan twee minuten nodig heeft om een ​​UberX-auto in te stappen of meer dan vijf minuten in het geval van een Uber Black- of SUV-voertuig, brengt het bedrijf die persoon een wachttijd in rekening. Uber beweert dat de meeste gebruikers gemiddeld minder dan $ 0,60 betalen als dat het geval is. Passagiers met een handicap, waaronder personen met een rolstoel en rollators, hebben echter vaak meer tijd nodig om in een voertuig te stappen dan personen zonder.

  “Mensen met een handicap verdienen gelijke toegang tot alle gebieden van het gemeenschapsleven, inclusief het privévervoer diensten geleverd door bedrijven als Uber,” zei assistent-procureur-generaal Kristen Clarke van de DOJ’s Civil Rights Division.

  Een woordvoerder van Uber noemde de rechtszaak “verrassend” en “teleurstellend”. De volledige verklaring luidt:

  Wachttijdvergoedingen worden aan alle rijders in rekening gebracht om chauffeurs te compenseren na twee minuten wachten, maar waren nooit bedoeld voor rijders die klaar zijn op hun aangewezen ophaallocatie, maar meer tijd nodig hebben om binnen te komen de auto. We erkennen dat veel passagiers met een handicap afhankelijk zijn van Uber voor hun transportbehoeften. Daarom waren we vóór deze verrassende en teleurstellende rechtszaak in actieve discussies met het DOJ over hoe we eventuele zorgen of verwarring konden wegnemen.

  Het is ons beleid geweest om wachttijden voor gehandicapte rijders terug te betalen wanneer ze ons hebben laten weten dat er kosten in rekening zijn gebracht. Na een recente wijziging vorige week, worden de kosten nu automatisch kwijtgescholden voor elke rijder die verklaart dat hij gehandicapt is. We zijn het er fundamenteel mee oneens dat ons beleid in strijd is met de ADA en we zullen onze producten blijven verbeteren om het vermogen van iedereen om zich gemakkelijk door hun gemeenschappen te verplaatsen te ondersteunen.

  Het bedrijf wees er ook op dat het standaard geen wachttijd in rekening brengt tijdstoeslag wanneer iemand een rolstoeltoegankelijke of Uber Assist-rit aanvraagt. Dit is niet de eerste keer dat Uber is aangeklaagd wegens vermeende schending van Titel III van de ADA. In 2017 dienden voorstanders van handicaps in New York City een class action-klacht in tegen het bedrijf. Destijds zei de groep dat Uber niet toegankelijk was voor 99,9 procent van de mensen met een mobiliteitshandicap.

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]