More

  Britse Hooggerechtshof oordeelt in het voordeel van Google in iPhone-trackingzaak |

  Google is ontsnapt aan het risico van een rechtszaak na het schenden van de privacy van ongeveer 5,4 miljoen iPhone-gebruikers in het VK. Het Britse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat het niet kan toestaan ​​dat een class Action-zaak in Amerikaanse stijl naar de zoekgigant wordt gelobbyd nadat het opzettelijk een tijdelijke oplossing had bedacht om Safari-gebruikers te volgen. Het arrest, voorgelezen door Lord Leggatt, was gericht op procedurele zaken, zoals de kruising tussen Google, gevestigd in de VS, en de Britse gegevensbeschermingswetten. Belangrijker was echter de kwestie van ‘schade’ en het feit dat de eisers — onder leiding van Richard Lloyd, de voorvechter van consumentenrechten — niet hadden aangetoond dat er materiële schade was veroorzaakt door de tijdelijke oplossing van Google.

  De verhaal begint in 2017 met Lloyd, en vele anderen, vormden een groep genaamd “Google You Owe Us” om te proberen het bedrijf aan te klagen. Het beweerde dat Google tussen juni 2011 en februari 2012 illegaal gegevens had verzameld over iPhone-gebruikers, in strijd met de Britse wet. De kwestie hing af van het feit dat Google opzettelijk een tijdelijke oplossing had bedacht om toegang te krijgen tot gegevens waar het anders geen recht op had. Lloyd en crew verloren bij het High Court, maar deze aanvankelijke beslissing werd vernietigd door het Britse Hof van Beroep, omdat het zei dat het heel juist was dat Google voor de rechtbank moest verschijnen na opzettelijk misbruik van persoonlijke gegevens zonder toestemming.

  US-stijl Class Action-rechtszaken zijn niet gebruikelijk, of zelfs niet echt een ding in de Britse wetgeving, hoewel het voor een grote groep rechtzoekenden mogelijk is om een ​​gezamenlijke actie aan te spannen. Lloyd en zijn cohort probeerden vast te stellen dat het volgen van Google op zichzelf schadelijk was, en bij uitbreiding kon een standaard compensatieniveau worden berekend. Dit was het feit dat het Hooggerechtshof het duidelijkst verwierp – door te zeggen dat een vast bedrag (naar verluidt ongeveer £ 750 (ongeveer $ 1.000) per betrokken gebruiker) geen eerlijke genoegdoening was.

  David Barker van Pinsent Masons – de firma Google ingehuurd om deze zaak te bestrijden – schreef dat de beslissing het idee bevestigt dat compensatie alleen kan worden gevraagd als er echte schade is veroorzaakt. En dat, simpel gezegd, de aggregatie van persoonlijke gegevens door Google onvoldoende was om enige echte schade of geestelijke nood te veroorzaken. Richard Lloyd, die de rechtszaak aanspande, vertelde Sky News dat hij “bitter teleurgesteld” was dat de rechtbank “niet genoeg had gedaan om het publiek te beschermen tegen Google en andere Big Tech-bedrijven die de wet overtreden”. En dat deze uitspraak in feite neerkomt op het schrijven van een blanco cheque voor grote technologiebedrijven om gebruikersgegevens te blijven misbruiken zonder angst voor censuur. Hij voegde eraan toe dat het tijd is voor regeringsleiders om in te grijpen en wetten te maken om het misbruik van persoonlijke gegevens beter aan te pakken.

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]