More

  De boeken raken: domesticatie heeft onze beste vage vrienden voortgebracht |

  Bijna 40.000 jaar geleden had de mensheid haar beste idee tot nu toe: verander het toproofdier van die tijd in een sociale en loyale bondgenoot. Hoewel de vroege mens de eerste paar duizend jaar van het proces grotendeels door de war heeft gebracht, zijn de resultaten ronduit revolutionair. De praktijk van domesticatie ondersteunt onze moderne wereld, zonder welke we geen honden of katten of boerderijdieren zouden hebben – of zelfs boerderijen. In haar nieuwste boek, Our Oldest Companions: The Story of the First Dogs, onderzoekt Anthropologist and American Association for the Advancement of Science fellow, Pat Shipman, de vroege dagen van domesticatie en hoe het maken van honden uit wolven de loop van de menselijke geschiedenis fundamenteel veranderde. .

  Our Oldest Companions omslagOuderlingen University Press van Harvard University Press door The Belknap Press van Harvard University Press. Copyright © 2021 door de President en Fellows van Harvard College.Alle rechten voorbehouden.

  Om de vraag te beantwoorden of de eerste hond al dan niet in Azië of Europa is geëvolueerd, moeten we teruggaan en een goede werkdefinitie van domesticatie creëren.

  “ Domesticatie” heeft een heel specifieke betekenis. De term is afgeleid van het Latijn voor “woning” of “huis”: domus. In de ruimste zin is domesticatie het proces waarbij een dier of plant geschikt of geschikt wordt gemaakt om in de domus te leven, om lid te zijn van en nauw samen te leven met de familie.

  Zelfs in dit algemeen zin, de precieze betekenis van domesticatie is ongrijpbaar. Zijn planten gedomesticeerd? Van sommigen wordt zeker gezegd dat ze gedomesticeerd zijn, dat ze opzettelijke zorg en cultivatie nodig hebben, en soms bevruchting, door mensen en, omgekeerd, genetisch gemodificeerd zijn door menselijke selectie om eigenschappen te hebben die als wenselijk worden beschouwd. Ik heb het niet over het relatief recente proces van genetische manipulatie van veranderingen aan planten; deze gemodificeerde producten, zoals sojabonen, staan ​​in de volksmond bekend als GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen). De selectie wordt al duizenden jaren uitgevoerd door jagers, verzamelaars, verzamelaars, tuinders, boeren en fokkers van verschillende soorten met ouderwetse middelen, niet in het laboratorium.

  De individuele planten die rijk fruit of zaden of knollen produceren, zijn degenen die je het liefst zou willen eten – en dat zijn precies degenen die je moet bewaren voor het volgende plantseizoen. Wat is de meest praktische strategie? Waarom zijn mensen begonnen met het bewaren van het beste zaad? Het is een lastig raadsel. Zoals wijlen Brian Hesse wijselijk opmerkte in zijn onderzoek naar vroege domesticatie, bewaren mensen die een tekort aan voedsel hebben of zelfs verhongeren, geen voedsel voor volgend seizoen of volgend jaar. Ze proberen gewoon tot volgende week te leven.

  De gewoonte om zaden voor een andere dag te bewaren, moet zijn ontstaan ​​in relatief goede tijden, toen er voldoende voedsel was om wat voor de verre toekomst te bewaren. Dit houdt in dat de motivatie voor domesticatie niet is om te zorgen voor een stabiele voedselvoorziening, omdat het eerste proces van domesticatie alleen zinvol is als je al genoeg voedsel hebt. Bij het domesticeren van planten lijkt het om het verbeteren van de plantensoort op de lange termijn te gaan. Maar het maakt je echt niet uit of de plant blij is je te zien of leuk met de kinderen speelt.

  Bovendien leven gedomesticeerde planten – gewassen – strikt genomen niet bepaald samen met mensen of in de huis. Omdat sommige van hen, zoals noten en fruit, aan bomen groeien en de meeste zonlicht nodig hebben, zouden ze onmogelijk binnenshuis kunnen leven.

  Ze voegen zich niet bij de familie. Er is een vreemd soort van afstandelijke intimiteit tussen gewassen en degenen die ze oogsten of verbouwen.

  Hoe meer je nadenkt over de domesticatie van planten, hoe vager het concept van het ‘domesticeren’ van planten wordt. De vroegste boeren of tuinders wisten niet genoeg over de mechanica van reproductie of genetische overerving om te weten hoe ze een bepaalde plant ertoe konden brengen een andere specifieke plant te bevruchten en grotere knollen, of sappiger fruit, of niet-exploderende zaadkoppen (die gemakkelijker zijn) te produceren. oogsten), of knollen die rijker waren aan koolhydraten. Het domesticeren van planten was geen kwestie van leren welke individuele planten het vriendelijkst of het minst agressief waren tegenover mensen. En toch verzamelde zich in de loop van de tijd wijsheid, soms vergezeld van geluk, en ontdekten mensen hoe ze de genetica van sommige planten konden veranderen om een ​​meer wenselijk resultaat te bevorderen. Deze ontdekking wordt vaak de neolithische revolutie of het begin van de landbouw genoemd. Over het algemeen wordt aangenomen dat het ongeveer 11.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Landbouw als een georganiseerd systeem voor het verbouwen van voedsel veranderde in ieder geval sommige mensen die traditioneel hadden gejaagd, verzameld en gefokt voor hun dagelijkse voedsel – mobiele mensen die van het land leefden – en veranderde hen in meer sedentaire boeren, gebonden aan velden en dorpen en woningen.

  De neolithische revolutie was in het begin geen win-win-voorstel.

  Doordat ze een kleiner assortiment basisvoedsel hadden, waren die mensen kwetsbaarder voor normale weersvariaties, zoals te veel of te weinig regen, of te warm of te koud of een te kort groeiseizoen; en natuurlijk waren er plantenziekten, die zich gemakkelijk verspreiden als een heel veld met één soort wordt beplant. Het verbouwen van gewassen zorgde er ook voor dat mensen in meer permanente nederzettingen leefden, wat de problemen met sanitaire voorzieningen, watervoorziening en menselijke volksziektes verergerde.

  Hoewel de landbouw meer mensen ondersteunde die in hogere dichtheden leefden dan jagen en foerageren, creëerde het ook perfecte omstandigheden voor de verspreiding van besmettelijke ziekten en parasieten en voor terugkerende perioden van hongersnood in slechte jaren. En toen was er oorlog. Onder nomadische foeragerende en jagende volkeren worden geschillen vaak beslecht door de ene groep die zich van de andere verwijdert. Maar het opruimen en omheinen van velden, het planten en verzorgen van gewassen en het bouwen van opslagfaciliteiten kost veel werk, dus mensen beginnen territoria te verdedigen – of het territorium van anderen te plunderen als de tijden slecht zijn en hun eigen oogsten mislukken. Overtollig voedsel, zoals de zaden voor volgend jaar of de groenten die zijn bewaard voor de winter, kunnen tijdens een inval worden gestolen.

  Rond dezelfde tijd werd vossenstaartgierst gedomesticeerd in Azië. Hoe weten we dit überhaupt? We weten het vanwege plantenresten die onder speciale omstandigheden zijn bewaard. Zaden kunnen worden bewaard en waren dat soms ook.

  Veel eetbare planten bevatten ook zetmeelkorrels en fytolieten, microscopisch kleine silicastructuren die veel beter bestand zijn tegen bederf dan bladeren of stengels. Indien gevonden, kunnen deze ook worden gebruikt om planten te identificeren die in het verleden zijn gebruikt; technieken zoals koolstofdatering kunnen ons vertellen wanneer dit gebeurde.

  Historisch werd vaak aangenomen dat planten eerder werden gedomesticeerd dan dieren, maar de moderne wetenschap toont aan dat dit idee onmiskenbaar onjuist is. Er is geen logische reden waarom het waar zou moeten zijn. De eigenschappen en behoeften van gedomesticeerde gewassen verschillen sterk van die van gejaagd of verzameld voedsel; weten hoe je tarwe moet telen, zegt weinig over hoe je voor varkens moet zorgen. Net als velden, konden bijzonder rijke jachtgebieden door anderen worden binnengevallen en waren het de moeite waard om te verdedigen. Maar veel jagers en verzamelaars of verzamelaars waren nomadisch en leefden uit noodzaak in lage dichtheden. Door te lang in één gebied te blijven, raakte de lokale prooipopulatie uitgeput. Terwijl landbouwers gewassen voor de toekomst kunnen opslaan, kunnen jagers vlees niet lang bewaren in gematigde of tropische klimaten, hoewel extreme kou goed werkt om vlees bevroren te houden.

  Op huisdieren wordt normaal niet gejaagd; inderdaad, ze zijn niet altijd beperkt en kunnen vrij rondlopen. Toch kunnen huisdieren veel gemakkelijker naar een nieuw gebied worden verplaatst dan een beplant veld, een graanopslag of een stapel knollen, die gewoon niet opstaan ​​​​en naar een nieuwe locatie lopen. Dergelijke dieren kunnen zelfs huishoudelijke goederen vervoeren terwijl ze worden verplaatst. Het verplaatsen van huisdieren is iets heel anders dan het verplaatsen van plantaardig voedsel.

  Dus waarom gebruiken we hetzelfde woord, domesticeren, om zowel plant- als diersoorten te beschrijven, en een enkel woord, domesticatie, om het proces te beschrijven waardoor een organisme wordt gedomesticeerd? Ik denk dat het een ernstige fout is die is gebaseerd op achterhaalde ideeën en verkeerde aannames. Ik geloof niet dat er één proces aan te pas komt. Ik beargumenteer dat de domesticatie van planten en dieren radicaal verschillend is, omdat de aard van de wilde soorten waarvan de domesticatie zou kunnen beginnen ook radicaal anders is. Naast de inherente genetische variabiliteit die ervoor zorgt dat sommige individuen meer wenselijke eigenschappen vertonen, moeten dieren ook tot op zekere hoogte samenwerken als ze gedomesticeerd willen worden. Dieren kiezen voor domesticatie, als het wil slagen. Planten niet.

  Dieren moeten beslissen of ze meewerken of niet..

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]