More

  Astronomen hebben mogelijk voor het eerst een planeet in een ander sterrenstelsel gezien |

  De jacht op exoplaneten waagt zich buiten de Melkweg. Astronomen die NASA’s Chandra X-ray Observatory gebruiken, hebben gedetecteerd wat mogelijk de eerste tekenen zijn van een planeet in een ander sterrenstelsel. Het team merkte dalingen in de helderheid van de röntgenstraling op die duiden op een planeet die voor een ster in het Messier 51 (ook bekend als M 51) sterrenstelsel op 28 miljoen lichtjaar afstand beweegt. Voor de context: alle kandidaten voor exoplaneten in de Melkweg bevinden zich niet meer dan 3.000 lichtjaar van de aarde – deze planeet zou gemakkelijk een afstandsrecord vestigen als het wordt bevestigd.

  De aard van de sterren maakte deze prestatie mogelijk. Omdat de onderzoekers zich moesten concentreren op röntgenheldere binaire systemen waar het gebied van heldere stralen relatief klein is, was de doorvoer aanzienlijk gemakkelijker te herkennen. Conventionele detectie van nabije sterren vereist een veel gevoeligere lichtdetectie, aangezien een planeet slechts een kleine hoeveelheid licht van een bepaalde ster kan blokkeren.

  De planeet zelf wordt verondersteld zo groot te zijn als Saturnus, maar zou in een baan om de aarde draaien zijn gastheren (een ster 20 keer de massa van de zon en een zwart gat of neutronenster) op twee keer de afstand.

  Wetenschappers geloofden niet dat het dimmen te wijten was aan gaswolken of stof, aangezien die komen niet overeen met de gebeurtenis die ze in M51 hebben vastgelegd. Een planeet zou echter overeenkomen met de gegevens.

  De uitdaging, zoals je zou kunnen raden, is het verifiëren van die gegevens. De grote baan van de planeet zou een nieuwe transit voor ongeveer 70 jaar kunnen uitsluiten, en het zou niet precies duidelijk zijn wanneer astronomen een kijkje zouden moeten nemen. De drie uur durende transit van deze planeetkandidaat bood geen groot venster. Dat is ook ervan uitgaande dat de ‘levende’ ster niet explodeert en de planeet in straling baadt.

  Als er ooit een bevestiging komt, zou de ontdekking echter zeer belangrijk zijn. Hoewel er niet veel twijfel bestaat over het bestaan ​​van planeten in andere sterrenstelsels, zou het nuttig zijn om bewijs van hun bestaan ​​te hebben. Dit zou ook de reikwijdte van toekomstige planetaire zoekopdrachten aanzienlijk kunnen uitbreiden naar de galactische omgeving, niet alleen sterren in de buurt.

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]