More

  ‘5D’-opslag kan 500 TB passen op een glazen schijf van cd-formaat |

  Met behulp van hogesnelheidslasers hebben onderzoekers ‘5D’-technologie voor gegevensopslag ontwikkeld waarmee 500 TB aan gegevens naar een glazen schijf van cd-formaat kan worden geschreven, aldus de Optica Society. De techniek maakt gebruik van hogere schrijfsnelheden die het uiteindelijk mogelijk maken om de technologie voor archiverings- en andere doeleinden te gebruiken.

  Met 5D optische opslag, wordt elk bestand gebruikt drie lagen stippen op nanoschaal. De grootte, oriëntatie en positie van de stippen binnen de drie standaarddimensies vormen de vijf ‘dimensies’. De stippen veranderen de polarisatie van licht dat door de schijf reist en wordt gelezen met een microscoop en polarisator.

  We hebben eerder 5D optische opslag gezien, maar er waren een aantal problemen — met name de lage schrijfsnelheden die maakte de technologie onpraktisch. Het heeft echter enorme voordelen voor (extreem) langdurige opslag. Er wordt geschat dat het opslagmedium temperaturen tot 1000 graden Celsius kan weerstaan ​​en 13,8 miljard jaar bij kamertemperatuur kan meegaan zonder te verslechteren.

  Om het snelheidsprobleem te verhelpen, gebruikten onderzoekers een femtoseconde laser met een hoge herhalingssnelheid. In plaats van rechtstreeks in het glas te schrijven, gebruikten ze de laser om een ​​fenomeen te produceren dat near-field enhancement wordt genoemd, dat kleine structuren creëert met behulp van een paar zwakke lichtpulsen. Die kunnen worden gebruikt om de cirkelvormige holtes te versterken die worden gegenereerd door een krachtigere, enkelvoudige ‘micro-explosie’. Deze techniek “minimaliseerde de thermische schade die problematisch was voor andere benaderingen die lasers met hoge herhalingssnelheid gebruiken”, aldus de krant.

  Met behulp van de nieuwe techniek was het team in staat om 5 GB aan tekst te schrijven gegevens op een schijf van kwartsglas ter grootte van een conventionele cd met een uitleesnauwkeurigheid van bijna 100 procent. “Met de beschikbare schrijfdichtheid van de methode, zou de schijf 500 terabyte aan gegevens kunnen bevatten”, aldus de onderzoekers. Ze waren ook in staat om te schrijven met snelheden of ongeveer een miljoen voxels per seconde, of ongeveer 230 KB per seconde.

  Dat klinkt misschien traag, maar door parallel schrijven te introduceren, zou je een schijf van 500 TB in ongeveer 60 dagen kunnen vullen. Dat zou een manier kunnen zijn om een ​​back-up van waardevolle gegevens te maken, in wezen voor altijd. “Met het huidige systeem hebben we de mogelijkheid om terabytes aan gegevens te bewaren, die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om informatie uit het DNA van een persoon te bewaren”, zegt onderzoeksteamleider Peter G. Kazansky.

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]