More

  Is Big Tech zijn milieuverantwoordelijkheden aan het ‘greenwashen’ voorafgaand aan COP26? |

  COP26, de VN-conferentie over klimaatverandering die wordt aangekondigd als “de laatste beste kans ter wereld” om de meest rampzalige gevolgen van de opwarming van de aarde te voorkomen, gaat zondag van start in Glasgow. Afgevaardigden van over de hele wereld zullen bijeenkomen om een ​​nieuwe ronde van emissiereductiedoelstellingen uit te werken met als doel om tegen het midden van de eeuw een “netto nul”-uitstoot van broeikasgassen te bereiken en onze snel opwarmende planeettemperatuur op een beter beheersbare 1,5 graden Celsius te houden, in plaats van de rampzalige hobbel van 2,7 graden die momenteel wordt voorspeld.

  Met de ogen van de wereld stevig gericht op het rampzalige planetaire rentmeesterschap van de mensheid tot nu toe en zich afvragend wat er kan worden gedaan om onze vroegere vervuiling recht te zetten, zijn toonaangevende technologiebedrijven de afgelopen weken uitgegroeid tot steeds luider in hun beloften om bedrijfsactiviteiten te hervormen om te helpen ‘de planeet te redden’.

  Apple kondigde bijvoorbeeld de lancering aan van 10 nieuwe milieuprojecten als onderdeel van zijn Power for Impact-initiatief, evenals dat 175 van zijn leveranciers zal overschakelen op het gebruik van hernieuwbare energie, zei het bedrijf dinsdag in een verklaring, en dat tegen 2030 elk apparaat dat het bedrijf verkoopt een netto-nul-impact op het klimaat zal hebben. Het bedrijf merkte ook op dat het zijn CO2-uitstoot de afgelopen vijf jaar al met 40 procent heeft verminderd.

  Google wees daarentegen op zijn doel om netto nul-emissies te bereiken “in al onze activiteiten en waardeketen tegen 2030”, aldus een maandag gepubliceerde blogpost.

  Google zorgde er ook voor te vermelden hoe duurzaam zijn producten eigenlijk zijn voor consumenten. p> </p>
<p>Amazon, van zijn kant, heeft aange” /> </p>
<p>Maar betekenen deze protesten van vooruitgang op milieugebied een legitieme poging van Big Tech om zijn collectieve daad op te schonen of zijn ze gewoon meer PR-spin die hun slechte gedrag willen compenseren? Omdat we dit soort gedrag eerder hebben gezien.</p>
<p>Deze onevenwichtigheid in de beschikbaarheid van informatie creëerde een systeem waarin bedrijven zichzelf konden promoten in elke flatterende tint die ze wilden, ongeacht hun feitelijke acties, met weinig angst dat het publiek zou beseffen dat er zelfs maar een bedrog had plaatsgevonden. </p>
<p>De praktijk van greenwashing in Amerika gaat terug tot 1953 – hoewel het toen nog niet zo heette – toen drankfabrikanten de Keep America Beautiful-campagne lanceerden, die het publiek eraan herinnerde goede milieubeheerders te zijn en geen zwerfvuil, in wat eigenlijk een inspanning was om inkomende regelgeving over het gebruik van wegwerpverpakkingen te voorkomen. Greenwashing breidde zich uit in de jaren tachtig toen grote oliemaatschappijen hun eigen lof toezwaaiden terwijl ze probeerden hun eigen aansprakelijkheid en schuld in milieuvervuilingsschandalen en de opwarming van de aarde te minimaliseren. Deze bedrijven gingen zelfs zo ver om actief te voorkomen dat de overheid wetten op het gebied van schone energie aannam. Maar je zou het niet weten van hun tv-advertenties.</p>
<p> <iframe src=< /iframe>

  De bovenstaande spot is van de People Do-campagne van Chevron. Opgemerkt moet worden dat veel van de programma’s die in die campagne werden gepromoot eigenlijk door de overheid opgelegde acties waren en dat terwijl deze campagne liep, Chevron herhaaldelijk werd aangetroffen in strijd met de Clean Air and Water Acts en werd betrapt op het dumpen van olie in natuurreservaten.

  Exxons acties in de jaren ’90 waren even weerzinwekkend.

  “Ik werd door het Europees Parlement uitgenodigd om te getuigen over ExxonMobils geschiedenis van klimaatontkenning. De dag ervoor stuurden ze een privémemo (die nu is uitgelekt) naar parlementsleden om te proberen mij in diskrediet te brengen. Als deze ervaringen ons iets vertellen, het is dat de Exxon-tijger zijn strepen niet heeft veranderd.”

  Greenwashing in het moderne tijdperk

  Greenwashing blijft zelfs vandaag de dag een veelgebruikte marketingtactiek — en niet alleen de melige woordsalades die door oliemanagers worden uitgebraakt tijdens een hoorzitting van de House Oversight Committee deze donderdag.

  Neem bijvoorbeeld flessenwater. Alleen Nestle heeft de afgelopen jaren miljoenen advertentiedollars uitgegeven in een poging het publiek ervan te overtuigen dat, zoals het in 2008 beweerde, “flessenwater het meest milieuvriendelijke consumentenproduct ter wereld is”. procent van de plastic waterflessen wordt daadwerkelijk gerecycled en de rest eindigt op stortplaatsen en in de oceaan. Wetenschappers schatten dat er jaarlijks ongeveer 8 miljoen ton plastic in de oceaan terechtkomt.

  En ze zijn verre van alleen.

  Natuurlijk gaf het consumenten het gevoel dat ze een gezondheidsbewuste aankoopbeslissing namen, maar dat was ondanks gezondheidsadvocaten die erop wezen dat “de reductie tot 10 theelepels suiker in een fles van 600 ml weinig verschil maakte in termen van gezondheidseffecten.” Meer recent lanceerde het bedrijf zijn Wereld Zonder Afval-campagne, die in wezen consumenten ertoe aanzette om simpelweg meer te recyclen, in plaats van de manier waarop het bedrijf zaken doet aan te passen.

  De mode-industrie levert een enorme bijdrage aan de klimaat- en ecologische noodsituatie, om nog maar te zwijgen van de impact op de talloze arbeiders en gemeenschappen die over de hele wereld worden uitgebuit om sommigen te laten genieten van fast fashion die velen behandelen als wegwerpartikelen. 1/3 pic.twitter.com/pZirCE1uci

  — Greta Thunberg (@GretaThunberg) 8 augustus 2021

  In 2013 werd Tyson Meats op de proef gesteld over het kruiperige zelfbeeld van hoe het voor zijn dieren zorgt en hun relatieve welzijn, niet twee jaar voordat vijf medewerkers van Tyson-leveranciers werden beschuldigd van 33 aanklachten van criminele dierenmishandeling voor het herhaaldelijk schoppen en slaan van varkens. En wie kan Volkswagen vergeten, dat een marketingcampagne ‘Clean Diesel’ lanceerde te midden van het Dieselgate-emissieschandaal?

  Waarom Greenwashing zo goed werkt

  Dus waarom zou bedrijven erop staan ​​hun activiteiten te vergroenen in plaats van zichzelf daadwerkelijk te hervormen? Omdat het veel winstgevender is om eenvoudigweg de publieke perceptie bij te stellen dan om zinvolle hervormingen door te voeren.

  De wens van consumenten om de klimaatcrisis aan te pakken, vooral in het licht van nauwelijks lauwe reacties van wereldregeringen, maakt ons ertoe aangezet vrijwel elke actie op dat gebied als positief te beschouwen. “SDG’s [Sustainable Development Goals] en ‘net zero’ hebben een soort kans gecreëerd voor veel meer greenwashing, omdat je jezelf hierdoor kunt omschrijven als een groen bedrijf als je iets doet dat in wezen niet groen is,” Dave Powell , medepresentator van de Sustainababble-podcast en voormalig hoofd Milieu bij de New Economics Foundation, aan Client Earth. “Je koopt effectief een uitweg uit de problemen, bijvoorbeeld door te beloven grote aantallen bomen te planten.”

  “Als onderdeel van hun klimaatstrategieën vertrouwen veel bedrijven op vrijwillige CO2-compensatie. Als dit niet goed wordt gedaan, kan compensatie resulteren in greenwashing”, voegt Dr. Aoife Brophy Haney, onderzoeksdocent aan de Smith School of Enterprise and the Environment aan de Universiteit van Oxford toe. “Om dit risico te verkleinen, moeten de overheid en de samenleving in het algemeen de gebruik van richtlijnen voor beste praktijken, zoals de onlangs uitgebrachte ‘Oxford Principles for Net Zero Aligned Carbon Offsetting’, om ervoor te zorgen dat de compensatie op een rigoureuze en geloofwaardige manier wordt uitgevoerd die uiteindelijk bijdraagt ​​aan netto nul-doelen.”

  En, belangrijker nog, bedrijven blijven zich bezighouden met greenwashing omdat er weinig nadelen aan verbonden zijn, althans vanuit een regelgevend perspectief.

  Zoals Financial News London maandag meldde, is de Duitse vermogensbeheerder DWS onlangs onderzocht door zowel Amerikaanse als Duitse regelgevende instanties nadat een voormalige werknemer het bedrijf ervan beschuldigde de milieukwalificaties in zijn jaarverslag 2020 te vervalsen.

  “U hebt om voorzichtig te zijn, want er is een groot reputatierisico”, vertelde een niet nader genoemde senior executive bij een Europese vermogensbeheerder aan FN London. “We zeggen niet dat we eerder stieren***en, maar er is nu een erkenning dat het ingewikkelder is.”

  “De meesten zijn waarschijnlijk een beetje te opdringerig geweest bij het op de markt brengen van hun vermeende ESG-expertise en zij zijn nu voorzichtiger”, voegt Philip Kalus, managing partner bij adviesbureau Accelerando Associates, toe. “Sommigen zouden zelfs zeggen dat er paniek is in huis. Niemand wil de volgende zijn die beschuldigd wordt, maar het is een belangrijke en achterstallige wake-up call voor de industrie.”

  Dat wil niet zeggen dat de milieutoezeggingen van Apple, Google, Microsoft of Amazon bedoeld zijn om het publiek opzettelijk te bestoken (hoewel Exxon, Shell en Chevron absoluut gedaan). Deze bedrijven hebben er een gevestigd financieel belang bij om op zijn minst zo positief mogelijk over te komen bij hun klanten, want eerlijk gezegd zal niemand tijd hebben om te praten over de gelikte nieuwe functies van de Pixel 8 of iOS 15 wanneer we ons midden in een wereldwijde klimaat-meltdown-slash-water-oorlog.

  Is het “moonshot-doel” van Google om zijn datacenters en campussen tegen 2030 volledig op koolstofvrije energie te laten werken meer dan een klein verschil maken als het gaat om de gevolgen van klimaatverandering verzachten? Waarschijnlijk niet, zeker niet op zichzelf en zeker niet meer dan de belofte van Microsoft om het waterverbruik in zijn datacenters tegen 2024 met 95 procent te verminderen of het plan van Apple om robots te bouwen om oude handsets effectiever te recyclen.

  Hun veranderingen zijn misschien niet voldoende om op dit moment een merkbare impact te hebben, maar deze inspanningen te goeder trouw proberen iets, wat dan ook, te doen om te voorkomen dat de mensheid zelf het uitsterven heeft veroorzaakt. En gezien het feit dat Amerika’s meest recente poging om te investeren in milieuvriendelijke energietechnologieën in zijn eentje werd gedood door de kolenminnende senator uit West Virginia, zijn dit soort bedrijfsinitiatieven waarschijnlijk de beste die we binnenkort zullen zien. .

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]