More

  Panasonic GH5 II review: een vlogklassieker wint aan snelheid en streamingkracht |

  iDeze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij en laad de pagina opnieuw om deze te bekijken.

  Panasonic’s GH5 was zo’n iconische vlogcamera dat Panasonic twee Micro Four Thirds-opvolgers onthulde om hem te vervangen. De $ 2.500 GH6, die later dit jaar verschijnt, heeft belangrijke upgrades zoals 4K 120p en zelfs 5.7K video. De andere is het model dat ik vandaag aan het reviewen ben, de GH5 II van $ 1.700.

  Zoals de naam al doet vermoeden, is de GH5 II meer een vernieuwing, met dezelfde 20-megapixel Micro Four Thirds-sensor. Het heeft echter een geheel nieuwe processor die aanzienlijke verbeteringen levert op het gebied van snelheid, videokwaliteit en AI-smarts. Het beste van alles is dat het $ 300 minder is dan de GH5 bij de lancering was.

  Panasonic

  GH5 II

  86SCORE86Kritici – Nog niet gescoordN/AUsers – Nog niet gescoordN/A

  Pros

  4K 10-bits 60p-video Verbeterde stabilisatie Videostreaming Uitstekende videokwaliteit

  Nadelen

  Gemiddelde autofocus Geen externe RAW-video

  De grote vraag is of het de moeite waard is om dit model te kopen, te wachten op de GH6 of zelfs een oudere te kopen GH5 die nu fors is afgeprijsd. Om daar achter te komen, heb ik de nieuwe functies, videokwaliteit, autofocus en meer van de GH5 II getest — dit is wat ik ontdekte.

  Behuizing en bediening

  Steve Dent/

  Als je al bekend bent met de GH5, zul je zeer comfortabel zijn met de GH5 II — de lichamen zijn bijna identiek.

  Hoewel het achterdisplay iets kleiner is met 3 inch in plaats van 3,2 inch, heeft het iets meer resolutie en is het aanzienlijk helderder. Dat lost een van de grootste problemen met de GH5 op: het relatief donkere scherm.

  De elektronische zoeker (EVF) heeft dezelfde resolutie van 3,68 miljoen dots en een vergroting van 0,76x, maar heeft een dubbele verversingssnelheid bij 120 Hz. Dat maakt een merkbaar verschil in beeldkwaliteit; meer dan een resolutiestoot naar mijn mening. De batterij gaat echter ook iets sneller leeg.

  Een andere mooie verbetering is de toevoeging van USB-C PD-compatibiliteit die de batterij sneller kan opladen. En hij wordt geleverd met een krachtigere DMW-BLK22-batterij, dezelfde als in de full-frame S5-camera van het bedrijf. Hoewel het nog steeds een CIPA-classificatie heeft voor 410 opnamen zoals de GH5, levert het nog een paar minuten video-opname op.

  dims?image_uri=https% 3A%2F%2Fs.yimg.comSteve Dent/

  De GH5 II heeft betere menu’s dan de GH5, en wint aan die van de GH5’s.

  Ook heeft hij het infopaneel van de pro Varicam-modellen van Panasonic (ook beschikbaar op de GH5s), die in één oogopslag belangrijke instellingen laten zien. Een andere functie voor professionele shooters is de dubbele zebra-bediening waarmee je twee niveaus tegelijk kunt controleren, zoals highlights en huidtinten.

  Net als bij de GH5 heeft het nieuwe model dubbele UHS II-kaartsleuven, maar die ondersteunen nu de maximale V90 (300 MB/s) snelheden. Dat zorgt voor een stabiele opname als je de nieuwe All-I 4K-video-instellingen gebruikt tot 400 Mbps, of laat de buffer sneller leegmaken als je foto’s maakt.

  Videoprestaties

  Er zijn verschillende subtiele, maar belangrijke wijzigingen in de videomogelijkheden van de GH5. Een belangrijke is een update van het beeldstabilisatiesysteem. Hij levert nu tot 6,5 EV aan schokbescherming, 1,5 EV meer dan de GH5. Als je met compatibele lenzen werkt en de IS-boostmodus gebruikt, is het ontworpen om stabielere opnamen te maken, zelfs als je loopt of beweegt.

  Geen enkel stabilisatiesysteem in de camera zal ooit een gimbal verslaan. De GH5 II doet het echter beter dan de meeste spiegelloze camera’s die ik heb geprobeerd om het lopen of rennen te vergemakkelijken, op voorwaarde dat je redelijk voorzichtig bent. Wat nog belangrijker is, het maakt handheld camerabewegingen en andere bewegingen soepeler dan de GH5.

  Over het algemeen is continue autofocus voor video sneller en vloeiender dan voorheen, hoewel je nog steeds een klein beetje jagen of wiebelen zult zien dat onvermijdelijk is met een AF-systeem met alleen contrastdetectie. Net als voorheen werkt het systeem beter bij hogere framesnelheden wanneer het meer informatie heeft om mee te werken. dims?image_uri=https%3A%2F %2Fs.yimg.comSteve Dent/

  De GH5 II brengt ook enkele AI-autofocus-smarts met zich mee die niet via firmware aan de GH5 konden worden toegevoegd vanwege zijn relatief oude processor. Het biedt dubbele gezichts- en eye-trackingsnelheden en kan de focus oppikken wanneer een gezicht van de camera wordt gekanteld. Het kan hoofden en menselijke lichamen herkennen, waardoor het gemakkelijker wordt om te volgen als een persoon zich naar de camera toe of van de camera afdraait of beweegt. Het voegt nieuwe functies voor het volgen van dieren toe die ook geschikt zijn voor de meeste huisdieren en sommige soorten dieren in het wild.

  Als deze functies zijn ingeschakeld, is het gemakkelijker om iemand in de gaten te houden als zij of jij in beweging zijn.

  Het volgen van dieren is ook erg handig, vooral als er huisdieren en/of kinderen rondrennen.

  Is het volgen van het onderwerp van de GH5 net zo goed als bij Canon of met name de nieuwste spiegelloze camera’s van Sony? Nee, omdat beide merken fasedetectiesystemen gebruiken die de focus direct kunnen vastleggen zonder wiebelen. De nieuwste modellen van Sony, met name de A1 en A7S III, hebben ook griezelig snelle trackingmogelijkheden die Panasonic nog moet evenaren. Toch is het nieuwe model een grote stap voorwaarts ten opzichte van de GH5 en zeker goed genoeg voor veel soorten projecten.

  Videokwaliteit

  Steve Dent/

  Video maakte de GH5 populair, omdat hij de concurrentie ver voor was voor de prijs toen hij voor het eerst arriveerde. Vijf jaar later begint het echter behoorlijk oud te worden, dus een nieuwe processor hielp Panasonic de specificaties van de GH5 II te verbeteren in overeenstemming met wat het heeft gedaan op full-frame modellen zoals de S5.

  Daartoe heeft de nieuwe model biedt nu 10-bit 4:2:0 4K en C4K (4.096 x 2.160) video met maximaal 60 fps, in plaats van alleen 8-bit video met 60p zoals voorheen.

  Net als de GH5 kan hij ook 6K 30p anamorphic (4.992 x 3.774) aan met 10-bit, 4:2:0 kleurinstellingen. En waar de All-I-opname beperkt was tot 24/25 fps op de GH5, kan de GH II dit nu met maximaal 30 fps.

  Hoewel de GH5 II wordt geleverd met VLog-L-opnamen uit de box, het is beperkt tot 12 stops dynamisch bereik in plaats van 13 zoals de BGH1-boxcamera van Panasonic en andere recente modellen. Panasonic introduceerde ook twee nieuwe videomodi, Cinelike D2 en Cinelike V2, waarmee je met minder gedoe log-achtige video’s kunt maken. Die leveren iets meer verzadigde kleuren en verbeterde huidtinten dan de originele Cinelike D- en V-modi.

  Net als andere nieuwere modellen toont de GH5 II een rood kader rond het scherm tijdens het opnemen, samen met beeldverhoudinggidsen en een portretvideomodus in TikTok-stijl. Met dezelfde sensor heeft de GH5 II vrijwel dezelfde uitleessnelheden, dus als voorheen is de rolluik aanwezig maar goed gecontroleerd.

  dims ?image_uri=https%3A%2F%2Fs.yimg.comSteve Dent/

  De GH5 II kan nu video tegelijkertijd opnemen op een externe recorder via de HDMI-poort, in tegenstelling tot de GH5.

  Hopelijk wordt dat en het beperkte dynamische VLog-L-bereik aangepakt in toekomstige firmware-updates.

  Met al die aanpassingen levert de GH5 II scherpe video met een hoge kleurnauwkeurigheid voor veeleisend werk. Het gaat goed om met huidtinten en de kleuren zijn natuurlijk en nauwkeurig. Fotograferen bij weinig licht is echter niet het sterkste punt vanwege de kleinere sensorgrootte. Daarvoor ben je beter af met de GH5’s of een van de nieuwere full-frame modellen van Panasonic.

  De nieuwe veranderingen in videokwaliteit zijn subtiel, maar kunnen nuttig zijn voor bepaalde soorten werk. Over het algemeen levert het de videokwaliteit die iedereen leuk vond van de GH5, plus een beetje meer.

  Live Streaming

  dims? image_uri=https%3A%2F%2Fs.yimg.comSteve Dent/

  Een belangrijke nieuwe functie voor de GH5 II is de mogelijkheid om live op internet uit te zenden, via wifi of USB-C. Dit laatste vereist echter een firmware-update waarmee de USB-C-poort van de GH5 II kan worden gebruikt als een bekabelde LAN-verbinding.

  Je kunt ofwel streamen naar een smartphone via wifi met behulp van de Lumix Sync-app, of stream rechtstreeks via wifi zonder dat je een pc of telefoon nodig hebt.

  Omdat het de RTMP/RTMPS-standaard gebruikt, ondersteunt het YouTube, Facebook en andere diensten. Sterker nog, het ondersteunt zowel camera-audio als video.

  Livestreaming vereist echter een robuuste verbinding, omdat ik moeite had om een ​​livestream op het platteland te onderhouden met een 16 Mbps-verbinding. U wilt de maximale 1080p 60 fps-instellingen niet gebruiken, tenzij u een internetsnelheid heeft die ruim boven de 16 Mbps ligt.

  Foto’s

  Image Credit: Steve Dent

  Met dezelfde sensor als de GH5 , levert de GH5 II vrijwel dezelfde beeldkwaliteit en specificaties voor het maken van foto’s, inclusief burst-opnamesnelheden van 12 fps. Waar het echter is verbeterd, zijn de autofocusfuncties, vooral met tracking.

  De G9 was altijd een betere fotocamera dan de GH5, omdat hij een merkbaar sneller autofocussysteem had. De nieuwe processor van de GH5 II zorgt echter voor snellere AF-berekeningen, dus het slagingspercentage bij continue burst-opnamen is hoger. Het kan ook sneller gezichts- en oogtracking doen, en net als bij video, kan het ook hoofd- en lichaam volgen.

  Met die veranderingen kon ik meer burst-actiefoto’s scherp krijgen dan ik kon met de GH5, of u nu mensen, honden of paarden fotografeert. Tegelijkertijd heeft het de neiging om de belichting nauwkeuriger te bepalen dan het originele model.

  De beeldkwaliteit is grotendeels in dezelfde lijn als die van video, met mogelijkheden bij weinig licht die behoorlijk veel ruis krijgen boven ISO 3200 of zo, maar scherpe, kleurnauwkeurige foto’s bij goed licht.

  Aangezien het geheel nieuwe GH6-model binnenkort ook verschijnt, is het duidelijk dat Panasonic zich nog steeds inzet voor spiegelloze camera’s met kleine sensoren en video’s.

  Video is enigszins verbeterd en is beter voor opnamen uit de hand dankzij aan de verbeterde stabilisatie. Autofocus is nog steeds een nadeel, maar het is sneller en betrouwbaarder dan voorheen. Het zou leuk zijn als het externe RAW-opname zou ondersteunen, maar dat is waarschijnlijk geen dealbreaker voor de meeste gebruikers. Hij kan redelijk goed foto’s maken, hoewel het niet het sterke punt van de camera is.

  Andere camera’s hebben de GH5 II ingehaald op het gebied van videoprestaties, maar de meeste, zoals de Canon R6 ($ 2500) en Nikon Z6 II ($ 2.000) zijn duurder. Fujifilm’s X-T4 van $ 1.700 is een betere keuze als je een grotere sensor wilt en veel foto’s wilt maken, maar het mist de streamingmogelijkheden. Zijn grootste rivaal is misschien wel de originele GH5 die nu te vinden is voor $ 1.300, als je de videostreaming of andere functies niet nodig hebt. In ieder geval is de GH5 II nu de beste Micro Four Thirds spiegelloze camera voor video. Tenminste totdat de GH6 langskomt.

  .

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]