More

  ESA gaat met een nieuwe methode proberen om gegevens van de Chinese Marsrover op te halen: luisteren |

  Volgende maand zullen de ESA en China’s National Space Administration (CNSA) op Mars iets proberen dat nog nooit eerder in de ruimte is geprobeerd: gegevens verzenden van een op planeten gebaseerde rover naar een orbiter waarvan het geen berichten kan ontvangen. In het bijzonder zal China’s selfie-nemende Zhurong-rover, die sinds mei op de Rode Planeet is, proberen gegevens naar de Mars Express Orbiter van de ESA te schieten.

  Zoals de ESA uitlegt, kan Zhurong eigenlijk geen communicatie van de Express Orbiter ontvangen vanwege een incompatibiliteit met de radio. Dat betekent dat het het hagelsignaal dat door de orbiter wordt verzonden, niet kan horen, wat typisch is waar een rover op wacht voordat het gegevens begint te verzenden. In plaats daarvan zullen Mars en de ESA volgende maand een nieuwe methode proberen die voorheen alleen op aarde werd getest. Tijdens vijf tests stuurt Zhurong blindelings een signaal de ruimte in, en de Mars Express luistert naar dat signaal en eventuele gegevens.

  “Als [Mars Express] het magische signaal detecteert, gaat de radio aan ernaartoe en begin met het opnemen van alle gegevens”, schrijft Josh Tapley van ESA. “Aan het einde van het communicatievenster zal het ruimtevaartuig naar de aarde draaien en deze gegevens door de ruimte sturen op dezelfde manier als bij andere wetenschappelijke Mars-missies. Wanneer de gegevens bij ESOC aankomen, worden ze doorgestuurd naar het Zhurong-team voor verwerking en analyse.”

  Het is niet ongebruikelijk dat rovers gegevens naar een buitenlandse orbiter sturen – dat wordt vaak gezien als een slimme back-upmethode – maar deze test opent de deur voor communicatie tussen incompatibele systemen. Dat zal handig zijn als China in de toekomst problemen heeft met zijn Tianwen-1-orbiter, of als de VS en andere landen op hun beurt hulp nodig hebben.

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]