More

  MacBook Pro 14-inch en 16-inch review (2021): de machtige Macs van Apple |

  iDeze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij en laad de pagina opnieuw om deze te bekijken.

  Apple herstelt eindelijk het evenwicht in zijn draagbare assortiment met de nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s. Als je het afgelopen jaar een Mac-notebook met een groot scherm wilde voor videobewerking, moest je een premie betalen voor verouderde Intel- en AMD-hardware. We hebben dus reikhalzend uitgekeken naar een M1-upgrade voor de 16-inch MacBook Pro, een machine die ik de beste laptop van Apple ooit noemde toen hij twee jaar geleden debuteerde.

  Galerij: MacBook Pro 14-inch en 16 -inch (2021) | 19 Foto’s

  /19

  Galerij: MacBook Pro 14-inch en 16-inch (2021) | 19 Foto’s

  /19

  Maar het is de moeite waard om te onthouden dat, ondanks alle hype rond Apple’s M1-chip vorig jaar, het een teleurstelling was voor creatieve professionals. Het kon gewoon niet omgaan met het soort zware videobewerking en 3D-rendering dat ze eisten, deels omdat het beperkt was tot 16 GB RAM. Dat maakte de 13-inch MacBook Pro een beetje een vreemde eend in de bijt, aangezien de Air bijna net zo snel was.

  Apple

  MacBook Pro 14-inch (2021)

  92SCORE92Kritieken – Nog niet gescoordN/AUsers – Nog niet gescoordN/AMacBook Pro</i> <-inch (2-inch) processor Display Fantastisch toetsenbord De meeste poorten die u wilt SD-kaartlezer! Solide levensduur van de batterij Geweldige luidsprekers

<h2>Cons</h2>
<p>Prijziger dan de concurrentie Geen geheugen- of opslaguitbreiding Notch kan sommigen irriteren</p>
<p>Apple’s opnieuw ontworpen MacBook Pro’s, aangedreven door de nieuwe M1 Pro- en M1 Max-chips, zijn precies wat mediaprofessionals hebben gewacht.</body></html>” />Maar Apple keek ook achteruit toen het naar voren stapte, poorten herstelde en een ontwerp aannam dat lijkt op veel van zijn oudere machines. Noem ze gewoon PowerBooks, herboren. </p>
<h2 dir=Wat is er nieuw

   

<p dir=Apple is momenteel niet van plan om het 13-inch model te vervangen door de MacBook Pro 14. Het is meer een uitbreiding van het topmodel. Het kan bijna alles wat het 16-inch model kan, het is alleen kleiner. (De enige uitzondering is “High Power Mode”, die de 16-inch M1 Max-versie een tijdelijke snelheidsboost geeft.) Dat is een manier waarop ik in het reine ben gekomen met de hoge startprijs van $ 1.999. Het grotere model begint nu bij $ 2.499, $ 100 meer dan de Intel-versie.

  Beide notebooks zien er nog steeds uit als MacBook Pro’s, met gestroomlijnde aluminium behuizingen uit één stuk. Maar leun wat dichterbij en je zult wat retro opbloeien. Ze zijn iets dikker, met bollere randen die doen denken aan de notebooks van Apple uit de jaren 2000.

  Dat is ongeveer een halve kilo zwaarder dan de laatste 16-inch MacBook Pro.

  Al dat gewicht is echter niet voor niets. Voor een deel stelde het Apple in staat om veel meer poorten in te proppen. De drie Thunderbolt 4 USB-C-aansluitingen zijn een volwaardige HDMI-poort, een MagSafe-stroomaansluiting, een hoofdtelefoonaansluiting met hoge impedantie en een SD-kaartlezer (cue triomfantelijke hoorns). Natuurlijk heb je nog steeds adapters nodig om oudere USB Type-A-apparaten aan te sluiten, maar je kunt in ieder geval foto’s en video’s overzetten zonder extra apparatuur. Je kunt de notebooks nog steeds opladen via USB-C — altijd handig in een mum van tijd — maar de MagSafe-verbinding veroorzaakt minder snel vallen en je hoeft geen kostbare USB-C-poort te gebruiken om gewoon ingeschakeld te blijven.

  MacBook Pro 16-inch (2021)Engara maakt het scherm van de Pro 16-inch (2021) duidelijk ze zijn echter allesbehalve retro. Ze hebben respectievelijk 14,2-inch en 16,2-inch Liquid Retina XDR-schermen.De schermen hebben een scherpe 254 pixels per inch, met een resolutie van 3.024 bij 1.964 op de 14-inch en 3.456 bij 2.234 op de 16-inch. Geen van beide is echte 4K (de 16-inch komt in de buurt), maar je kunt nog steeds werken aan 4K- en 8K-video, alleen op kleinere schaal.

  Het beste van alles is dat de MacBook Pro’s ondersteuning bieden ProMotion, Apple’s technologie die verversingssnelheden tot 120Hz mogelijk maakt. Met dat ingeschakeld, voelde het scrollen door webpagina’s en documenten zijdezacht aan. En na uren besteed te hebben aan het schrijven van deze recensie, merkte ik zeker dat mijn ogen minder vermoeid waren dankzij de snelle verversingssnelheid. Dit komt steeds vaker voor in de laptopwereld. Microsoft versloeg Apple al door een 120Hz-scherm in de Surface Laptop Studio te plaatsen. ProMotion is ook intelligent genoeg om de verversingssnelheid te verlagen wanneer dat zinvol is, wat een grote bijdrage levert aan het besparen van de levensduur van de batterij.

  Echt, je hoeft niet na te denken over alle technologie die in Apple’s Liquid Retina XDR-schermen. Weet gewoon dat ze er ongelooflijk uitzien, met oogverblindende helderheid in zonnige HDR-scènes en inktzwarte duisternis in nachtopnames. Dit zijn geen OLED-schermen, maar mini-LED’s brengen Apple redelijk dicht bij dat contrastniveau.

  Het leven van de inkeping omarmen

  dims?image_uri=https%3A%2F%2Fs.yimg .comLaten we het nu hebben over de olifant in de kamer: die inkeping in het midden van het scherm.In dit geval een 1080p webcam. Op het eerste gezicht is het bijna lachwekkend dat Apple nog meer leunt op een ontwerpelement waar iedereen een hekel aan heeft. Maar eerlijk gezegd is de inkeping niet zo’n groot probleem.

  Apple heeft wijselijk de MacOS-menubalk rond de camera geschoven, dus het neemt eigenlijk alleen maar ruimte in beslag die toch ongebruikt zou blijven. De menubalk wordt ook volledig zwart gemaakt wanneer u een app of video op volledig scherm plaatst. Je zou ook een zwarte achtergrond kunnen gebruiken die de inkeping effectief verbergt.

  Ik geef echter graag een beetje schermruimte op, als dit betekent dat Apple eindelijk een fatsoenlijke camera kan gebruiken. En te oordelen naar de tientallen videogesprekken die ik de afgelopen week heb gevoerd, is het een enorme upgrade. Er is een duidelijke sprong voorwaarts in resolutie, scherpte en detail vergeleken met mijn MacBook Pro uit 2017. En het ziet er absoluut beter uit dan de M1 MacBook Air, die een paar aanpassingen had, maar nog steeds vastzat op 720p. Het zou echter leuk geweest zijn om FaceID op de MacBook Pro te zien, wat het op één lijn zou hebben gebracht met pc’s die met Windows Hello zijn uitgerust. Voorlopig moet je nog vertrouwen op de TouchID-sensor op de aan/uit-knop.

  In gebruik

  Image Credit: Devindra Hardawar/

  Ons 14-inch testmodel was uitgerust met een M1 Pro met 16 GPU-cores, 32GB RAM en een 1TB SSD.

  (Dit is trouwens de eerste keer dat ik een laptop heb getest met zoveel RAM.) Beide nieuwe chips van Apple hebben ook 10 CPU-cores – ter vergelijking: de M1 had acht CPU-cores en acht GPU-cores.

  Geekbench 5 CPU

  Cinebench R23

  Schijfsnelheid (top leest /writes)

  Apple MacBook Pro (14-inch)

  1.767/11.777

  1.515/12.118

  5.1 GB/s / 5,8 GB/s

  Apple MacBook Pro (16-inch, 2021)

  1.783/12.693

  1.524/12.281

  <5.1 GB/s / 6.2 GB/s

  Apple MacBook Pro (Apple M1, 13-inch, 2020)

  1.696/7.174

  1.492/ 7.467

  3GB/s / 3GB/s

  Dell XPS 15 (Intel i7-11800H, RTX 3050 Ti)

  1.536/7.551

  <1.506/9.453

  2.8 GB/s / 2.6 GB/s

  Razer Blade 14 (AMD Ryzen 9 5900HX. RTX 3080)

  1.443/7.226

  1.461/11.502

  3 GB/s / 2 GB/s

  Gebaseerd op de specificaties, verwachtte ik een aantal wilde prestatieverbeteringen te zien. En de benchmarks stelden niet teleur: volgens GeekBench 5 hebben beide MacBook Pro’s elke Windows-pc die we dit jaar hebben beoordeeld, met een aanzienlijke marge weggeblazen. Dat omvat de NUC 11 Extreme aangedreven door Intel’s Core i9-11900KB, een high-end desktop-CPU! De single-core prestaties op de M1 Pro en Max waren vergelijkbaar met de M1, wat niet verrassend is.

  Nog een leuk pluspunt: beide computers zijn uitgerust met zeer snelle NVMe SSD’s, wat een enorme hulp zal zijn bij het werken met grote projecten.

  De GPU-zware Geekbench 5 Compute-score maakte echter duidelijk dat Apple NVIDIA en AMD niet volledig heeft overtroffen. De 14-inch MacBook Pro was meer dan twee keer zo snel als de Surface Pro 8 (met Intel’s Xe-graphics) en de M1-uitgeruste 13-inch MacBook Pro, terwijl de grotere notebook vergelijkbaar was met de Surface Laptop Studio uitgerust met een NVIDIA 3050 Ti. Dit zijn geen slechte scores, maar het maakt duidelijk dat gebruikers die serieuze kracht nodig hebben voor 3D-rendering of gegevensverwerking, beter af kunnen zijn met pc’s die zijn uitgerust met speciale GPU’s.

  Devindra Hardawar/

  Ik denk echter niet dat dit de mensen zijn die Apple voor het gerecht probeert te slepen. In plaats daarvan lijken de 14- en 16-inch MacBook Pro’s een poging om weer in de gunst te komen bij audio- en videoproducenten.

  Beide computers slaagden erin om een ​​4K-videoclip in 34 seconden om te zetten naar 1080p met Apple’s VideoToolbox hardware-encoder, die vier seconden langzamer is dan de NUC 11 Extreme, maar vier seconden sneller dan de XPS 15. Ze behoorden ook tot de snelste Cinebench R23-artiesten die we zag dit jaar — alleen de ASUS ROG Strix G15-gaminglaptop overtrof ze.

  En voordat je het vraagt, nee, de M1 Pro en M1 Max veranderen deze computers niet op magische wijze in gaming-rigs. Natuurlijk loopt alles op Apple Arcade soepel, maar dat gold voor de MacBook Air. Toen ik Borderlands 3 probeerde te laden, een van de weinige semi-recente games die echt op Macs werkt, kreeg ik een onspeelbare puinhoop onder de 30 fps. Misschien zal de garantie van fatsoenlijke GPU’s meer game-ontwikkelaars aanmoedigen om voor Macs te bouwen, maar het is waarschijnlijker dat ze er uiteindelijk voor zullen zorgen dat hun iPhone- en iPad-games soepel verlopen.

  Verrassend genoeg merkte ik het niet een enorm verschil in prestaties toen ik de MacBook Pro’s op de batterij gebruikte. Pc’s vertragen vaak dramatisch wanneer ze worden losgekoppeld van een stopcontact, maar niet zo bij deze notebooks. Dat is handig als je iets op afstand moet coderen en je bereid bent de levensduur van de batterij op te offeren om het voor elkaar te krijgen.

  Maak je echter geen zorgen, de efficiëntie van het ARM-ontwerp van de M1-chip leidt tot geweldige batterijprestaties.

  Dat is meer dan vijf uur langer dan het laatste Intel-model. dims?image_uri=https%3A%2F%2Fs.yimg.com%Het is duidelijk dat Apple naar veel van de klachten van Mac-fans (en misschien zelfs nederige recensenten) heeft geluisterd. Maar echt, dat is iets dat het bedrijf in de loop der jaren meer heeft gedaan, zoals toen het eindelijk van die vreselijke vlindertoetsenborden afstapte naar meer tactiele Magic Keyboards. Trouwens, typen op de 14 en 16-inch MacBook Pro blijft uitstekend, en het trackpad is zoals altijd een droom om te gebruiken.

  Apple heeft ook niet beknibbeld op het audiofront. Beide MacBook Pro’s hebben een array met zes luidsprekers, bestaande uit twee tweeters en vier force-cancelling-woofers. Simpel gezegd, ze klinken wonderbaarlijk. Normaal gesproken speel ik gewoon een paar nummers op notebookluidsprekers om te bevestigen hoe teleurstellend ze zijn. Maar deze laptops klonken alsof ik naar twee kleine boekenplankluidsprekers luisterde, met transparante zang en pittige bas.

  De microfoons van de MacBook Pro zijn ook goed in het vastleggen van spraak tijdens videogesprekken. Ik zou ze niet gebruiken om professionele muziek op te nemen, zoals Apple voorstelde, maar ze zijn waarschijnlijk prima voor een snelle podcastsessie onderweg.

  Wrap-up

  MacBook Pro 14-inch en 16-inch zittend op een tafel>/divindra Hardawar>/divindra Hardawar” />Degavindra Hardawar”/> u bent op zoek naar een van deze nieuwe computers, welke moet u kopen? Als je het voornamelijk gebruikt voor algemene productiviteitstaken, zou ik naar het 14-inch model leunen, dat gewoon gemakkelijker was om mee te reizen. Het is een goede optie voor programmeurs en mensen die misschien niet veel schermruimte nodig hebben. Maar alle video- en audioproducenten die ik heb gesproken waren ondubbelzinnig: ze wilden groots gaan met het 16-inch model. </p>
<p>Het grootste nadeel van de nieuwe MacBook Pro’s zijn hun hoge prijzen — maar echt , wat verwacht je nog meer van Apple? Vooral het 14-inch model zal je waarschijnlijk de dampen bezorgen als je het vergelijkt met de 13-inch MacBook Pro.</p>
<p>De Razer Blade 14 is bijvoorbeeld slechts tweehonderd dollar minder dan de MacBook Pro 14-inch. Dell’s XPS 15 OLED is ongeveer $ 500 goedkoper dan de goedkoopste 16-inch MBP, maar dat is met een CPU die veel langzamer is dan die van Apple. Maar als je eenmaal begint met het specificeren van die machine, betaal je waarschijnlijk bijna $ 2500. </p>
<p>Over het algemeen hebben deze computers praktisch alles wat we zouden willen in een krachtige notebook. Als je een creatieve professional bent met een groot budget voor een nieuwe computer en je wilt iets dat je workflow echt versnelt, dan zijn de nieuwe MacBook Pro’s precies wat je nodig hebt.</p>
<p>.</p>
<div class=- Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]