More

  De boeken raken: de genetische toevalstreffer waardoor we melk konden drinken |

  Het bevat misschien niet onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine R, maar melk – of ‘koeiensap’ zoals het op straat bekend staat – is een van de oudst bekende dierlijke producten die zijn hergebruikt voor menselijke consumptie. Melk is een hoofdbestanddeel van onze voeding sinds de 9e eeuw voor Christus, maar het was pas een toevallige mutatie in het menselijk genoom dat we die heerlijke drank op basis van runderen goed konden verteren. In haar nieuwste boek, Life as We Made It: How 50,000 Years of Human Innovation Refined — and Redefined — Nature, neemt auteur Beth Shapiro lezers mee op een reis van wetenschappelijke ontdekkingen en legt ze uit hoe symbiotische relaties tussen mensen en de omgeving om ons heen zijn veranderd — maar niet altijd ten goede.

  dims?image_uri=https%3A%2F%2Fs.yimg.com% door Beth Shapiro. Auteursrechten © 2021.In Anatolië (het huidige Oost-Turkije), dat vrij ver van het oorspronkelijke centrum van de veehouderij ligt, hebben archeologen melkvetresten uit keramische potten gewonnen, wat erop wijst dat mensen melk verwerkten door het op te warmen. Vergelijkbare analyses van melkveteiwitten in keramiek registreren de verspreiding van melkveehouderij in Europa, die gelijktijdig lijkt te hebben plaatsgevonden met de verspreiding van gedomesticeerd vee.

  Het is niet verwonderlijk dat mensen begonnen met melkveehouderij kort na de domesticatie van vee. Melk is de primaire bron van suiker, vet, vitamines en eiwitten voor pasgeboren zoogdieren en is als zodanig speciaal ontwikkeld om voedzaam te zijn. Een veehoeder had niet veel verbeeldingskracht nodig gehad om te concluderen dat koemelk net zo goed zou zijn voor hem en zijn gezin als voor haar kalf. De enige uitdaging zou zijn geweest om het te verteren – zonder de lactasepersistentiemutatie, tenminste.

  Omdat lactasepersistentie mensen in staat stelt te profiteren van calorieën uit lactose, is het ook logisch dat de verspreiding van de lactasepersistentiemutatie en de verspreiding van de melkveehouderij zou nauw met elkaar verbonden zijn. Als de mutatie was ontstaan ​​in de buurt van het begin van de melkveehouderij of al aanwezig was in een populatie die melkveetechnologie had verworven, zou de mutatie degenen die het hadden een voordeel hebben gegeven ten opzichte van degenen die dat niet hadden.

  De eerste melkveehouders dronken geen melk, zo lijkt het. In plaats daarvan verwerkten ze melk door het te koken of te fermenteren, en maakten ze kazen en zure yoghurt om de aanstootgevende onverteerbare suikers te verwijderen.

  Als mensen zuivelproducten kunnen consumeren zonder de lactasepersistentiemutatie, moet er een andere verklaring zijn, zoals waarom de mutatie tegenwoordig zo wijdverbreid is. En lactasepersistentie komt opmerkelijk veel voor. Bijna een derde van ons heeft lactasepersistentie en er zijn minstens vijf verschillende mutaties geëvolueerd – allemaal op hetzelfde stuk intron 13 van het MCM6-gen – waardoor mensen lactase persistent maken. In elk geval zijn deze mutaties in de populaties waarin ze zijn geëvolueerd naar een hoge frequentie gegaan, wat aangeeft dat ze een enorm evolutionair voordeel bieden. Is het voldoende om melk te kunnen drinken (naast het eten van kaas en yoghurt) om te verklaren waarom deze mutaties zo belangrijk zijn geweest?

  De meest voor de hand liggende hypothese is dat, ja, het voordeel van lactasepersistentie verband houdt met lactose, de suiker die ongeveer 30 procent van de calorieën in melk vertegenwoordigt. Alleen degenen die lactose kunnen verteren, hebben toegang tot deze calorieën, die mogelijk cruciale calorieën waren tijdens hongersnoden, droogtes en ziekte.

  Dit kan gunstig zijn voor bepaalde populaties met beperkte toegang tot zonlicht, aangezien ultraviolette straling van blootstelling aan de zon nodig is om de aanmaak van vitamine D door het lichaam te stimuleren. Hoewel dit de hoge frequentie van lactasepersistentie in plaatsen zoals Noord-Europa zou kunnen verklaren, kan het echter niet verklaren waarom populaties in relatief zonnige klimaten, zoals delen van Afrika en het Midden-Oosten, hebben ook hoge frequenties van lactasepersistentie.

  Noch deze hypothese, noch de meer rechttoe rechtaan hypothese die verband houdt met lactase kan verklaren waarom lactasepersistentie zo hoog is. lage frequentie in delen van Centraal-Azië en Mongolië, waar al duizenden jaren veeteelt, veeteelt en melkveehouderij worden beoefend. Voorlopig is de jury er nog steeds niet uit waarom lactasepersistentie in zoveel verschillende delen van de wereld zulke hoge frequenties heeft bereikt, en waarom het in sommige regio’s waar melkveehouderij economisch en cultureel belangrijk is, laag blijft.

  Het mysterie van lactasepersistentie bij mensen benadrukt de gecompliceerde interactie tussen genen, omgeving en cultuur . De aanvankelijke toename in frequentie van een lactasepersistentiemutatie, ongeacht bij wie deze voor het eerst is ontstaan, kan door toeval zijn gebeurd. Toen de Yamnaya bijvoorbeeld in Europa arriveerde, brachten ze ziekte – met name de pest – die de inheemse Europese bevolking verwoestte. Wanneer populaties klein zijn, kunnen genen snel naar een hogere frequentie drijven, ongeacht het voordeel dat ze kunnen bieden. Als de lactasepersistentiemutatie al aanwezig was toen de pest verscheen en de populaties crashten, kan de initiële toename van de mutatie heimelijk zijn gebeurd.

  Door vee te domesticeren en melkveetechnologieën te ontwikkelen, creëerden onze voorouders een omgeving die de loop van onze eigen evolutie veranderde.

  We blijven leven en evolueren in deze door mensen geconstrueerde niche. In 2018 produceerde onze wereldwijde gemeenschap 830 miljoen ton (meer dan 21 miljard US gallons) melk, waarvan 82 procent van vee. De rest komt van een lange lijst van andere soorten die mensen de afgelopen 10.000 jaar hebben gedomesticeerd. Schapen en geiten, die samen ongeveer 3 procent van de wereldwijde melkproductie uitmaken, werden voor het eerst in Europa voor hun melk gehouden rond dezelfde tijd dat de melkveehouderij begon. Buffels werden 4.500 jaar geleden gedomesticeerd in de Indusvallei en zijn vandaag de dag de op één na grootste melkproducent, na runderen, en produceren ongeveer 14 procent van het wereldwijde aanbod. Kamelen, die 5000 jaar geleden in Centraal-Azië werden gedomesticeerd, produceren ongeveer 0,3 procent van de melkproductie in de wereld. Mensen consumeren ook melk van paarden, die 5500 jaar geleden voor het eerst werden gemolken door mensen van de Botai-cultuur; yaks, die 4500 jaar geleden in Tibet werden gedomesticeerd; ezels, die 6000 jaar geleden in Arabië of Oost-Afrika werden gedomesticeerd; en rendieren, die nog steeds bezig zijn om gedomesticeerd te worden.

  Zuivelproducten van meer exotische soorten – elanden, elanden, edelherten, alpaca’s, lama’s – kunnen vandaag worden gekocht en geconsumeerd, en het gerucht gaat dat Edward Lee van topkok aan het uitzoeken is hoe hij ricotta van varkensmelk kan maken, mocht men dat willen probeer zoiets..

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]