More

  20 jaar geleden introduceerde Apple de iPod, het perfecte gateway-medicijn voor de Mac |

  Het is moeilijk te onthouden, maar 20 jaar geleden was Apple geen erg cool bedrijf. Natuurlijk, OS X was intrigerend en de titanium PowerBook was absoluut een coole computer, maar toen de meeste mensen aan Apple dachten, was het waarschijnlijk de bolvormige, kleurrijke iMac G3 die in de hoofden van mensen opdook. Het bedrijf begon zijn reputatie op te bouwen voor echt begeerlijke producten, maar het was nog niet gestold.

  Dat veranderde allemaal op 23 oktober 2001, toen Steve Jobs de eerste iPod uit zijn zak haalde. Voor een generatie muziekfans werd het het bij uitstek coole item dat meer was dan alleen een rage. Het is niet moeilijk om te zeggen dat het de muziekindustrie opnieuw heeft uitgevonden en tegelijkertijd een pad heeft vrijgemaakt voor Apple om ‘s werelds grootste bedrijf te worden. Het was het ultieme middel om mensen die nog nooit een Apple-product hadden gekocht, te laten zien waar het allemaal om draaide.

  Op dit moment maakt de ietwat sceptische ontvangst van de iPod deel uit van de kennis van de technische industrie – in het bijzonder Slashdot’s afwijzing van het product als “lame” in vergelijking met een Nomad MP3-speler.

  Dat dacht ik al.) En het is niet zo dat het product meteen een hit was – de eerste iPod kostte $ 400 en werkte alleen met de Mac, twee factoren die de aantrekkingskracht ervan beperkten.

  Die beperkingen hielpen het om serieuze cachet wel. Een iPod in het wild zien was een zeldzaamheid, en mijn Mac-bezittende vrienden die early adopters waren, moesten omgaan met mijn onophoudelijke vragen en verzoeken om hem vast te houden en aan zijn kenmerkende wiel te draaien. Het hielp niet dat mijn studiegenoot (die een titanium PowerBook en iPod had) en grafisch ontwerper (met een PowerMac G4 en iPod) constant zeiden hoe geweldig hun hardware was. Ik was klaar om een ​​van die overstappers te worden waar Apple het in het begin van de jaren 2000 graag over had.

  De iPod begon misschien als een Mac-only product, maar minder dan een jaar later opende Apple het aan de overige 98 procent van de computergebruikers door in de zomer van 2002 een Windows-compatibel model te introduceren. Minder dan een jaar daarna heeft Apple de iPod volledig opnieuw ontworpen en een nieuwe versie van iTunes voor Windows uitgebracht.

  Daarmee is de iPod volledig in de mainstream terechtgekomen.

  Er is geen goede manier om te kwantificeren hoeveel mensen een iPod voor Windows kochten en uiteindelijk overstapten naar een Mac. Maar de verkoop van Macs steeg van ongeveer 3 miljoen in 2003 tot meer dan 7 miljoen in 2007. De overstap van Apple naar krachtigere Intel-processors in 2005 heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de adoptie, maar het ‘halo-effect’ van de iPod werd halverwege de jaren 2000 vaak aangehaald als een drijfveer van de toenemende populariteit van de Mac.

  Groeiende Mac-verkopen en het meest populaire consumentenelektronica-apparaat van het decennium hebben de weg vrijgemaakt voor de iPhone om het monumentale succes te worden dat het bijna was. Natuurlijk, de iPhone heeft uiteindelijk de iPod gedood, maar zoals Steve Jobs zei, hij zou liever de verkoop van Apple kannibaliseren met een ander Apple-product dan dat een ander bedrijf het zou laten doen – zo rechtvaardigde hij het bestaan ​​van de iPod touch, die in feite een iPhone zonder telefoon.

  Misschien verkoop ik de evolutie van iPod naar Mac naar iPhone te veel, omdat ik het heb meegemaakt. Nadat ik in 2002 een iPod van de tweede generatie had gekocht (beschamende toegangstijd: ik kocht tussen die tijd en 2009 ook nog vier iPods van volledige grootte), kreeg ik mijn eerste Mac in 2003 en de eerste iPhone eind 2007.

  Maar mijn eerste iPod was ook een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de mp3-spelers die ik eerder bezat. En toen ik begin twintig was, was er niets belangrijker voor mij dan muziek.

  Dat maakt me misschien niet uniek, maar het is nog steeds waar. Voordat de iPod overal was, was iemand anders die er een had iemand die je kon vertrouwen. Ze namen muziek net zo serieus als jij; ze wisten hoe bevrijdend het was om je 100 favoriete albums bij je te hebben, op aanvraag, wanneer je ze nodig had. In een wereld waar Apple Music toegang biedt tot 90 miljoen nummers waar je ook bent voor 10 dollar per maand, lijkt dat misschien vreemd. Maar 20 jaar geleden was het een openbaring.

  Ik heb nog steeds de laatste iPod die ik ooit heb gekocht, een iPod classic uit 2008 met 120 GB opslagruimte – ongeveer dezelfde ruimte als in mijn iPhone 12 Pro. Het is nog steeds tot de nok toe gevuld met muziek, zo’n 11.000 nummers, waarvan de meeste afkomstig zijn van albums die ik in de loop van de tijd zorgvuldig heb geselecteerd. De meeste staan ​​nog steeds in mijn Apple Music-bibliotheek, die nu is uitgegroeid tot meer dan het dubbele van die omvang, met meer dan 25.000 nummers.

  Ik geloof nog steeds heilig in de kunst van het maken van een goed album, maar ik heb ook duizenden singles verzameld, of een handvol nummers van artiesten die me opvallen op een van de vele samengestelde afspeellijsten die er zijn.

  Of dat een goede zaak is, is een discussie voor een andere keer, maar het lijdt geen twijfel dat zowel de muziek- als de technologie-industrie volledig is veranderd door de iPod – iets waar de bescheiden introductie 20 jaar geleden slechts nauwelijks op gezinspeeld heeft..

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]