More

  Moskouse metro lanceert betalingssysteem voor gezichtsherkenning ondanks zorgen over privacy |

  In meer dan 240 metrostations in Moskou kunnen passagiers nu betalen voor een rit door naar een camera te kijken. De metro van Moskou heeft volgens de autoriteiten de eerste grootschalige inzet van een betalingssysteem voor gezichtsherkenning gelanceerd. Passagiers krijgen volgens The Guardian toegang tot de betaalmogelijkheid FacePay door hun foto, bankpas en metrokaart via de Mosmetro-app aan het systeem te koppelen. “Nu kunnen alle passagiers hun reis betalen zonder hun telefoon, trojka of bankkaart te pakken”, twitterde de burgemeester van Moskou, Sergey Sobyanin.

  Теперь все пассажиры #мосметро смогут платить за проезд, е доставая телефон, “Тройку” или банковскую карту. истема Face Pay автра заработает а более ем 240 станциях. pic.twitter.com/8x4xeFkbqW

  — Сергей Собянин (@MosSobyanin) 14 oktober 2021

  In de officiële aankondiging van de website van Moskou zei het ministerie van Transport van het land dat alle Face Pay-informatie versleuteld zal worden. De camera’s op de aangewezen draaistijlen zullen alleen de biometrische sleutel van een passagier lezen, en de autoriteiten zeiden dat de informatie die voor het systeem wordt verzameld, zal worden opgeslagen in datacenters die alleen toegankelijk zijn voor medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Moskouse Departement voor Informatietechnologie heeft gebruikers ook verzekerd dat foto’s die aan het systeem worden toegevoegd niet aan de politie zullen worden overgedragen.

  Toch maken voorstanders van privacy zich zorgen over het toenemende gebruik van gezichtsherkenning in de stad. In 2017 voegden ambtenaren gezichtsherkenningstechnologie toe aan de 170.000 beveiligingscamera’s van de stad als onderdeel van haar inspanningen om criminelen op straat te identificeren. Activisten spanden een paar jaar later een zaak aan tegen het Moskouse ministerie van Technologie in de hoop de rechtbanken te overtuigen het gebruik van de technologie te verbieden. Een rechtbank in Moskou koos echter de kant van de stad en besloot dat het gebruik van gezichtsherkenning de privacy van burgers niet schendt. Reuters meldde eerder dit jaar echter dat die camera’s ook werden gebruikt om demonstranten te identificeren die demonstraties bijwoonden.

  Stanislav Shakirov, de oprichter van Roskomsvoboda, een groep die de digitale rechten van Russen wil beschermen, zei in een verklaring:

  “We komen dichter bij autoritaire landen zoals China die gezichtstechnologie onder de knie hebben. De metro van Moskou is een overheidsinstelling en alle gegevens kunnen in handen komen van de veiligheidsdiensten.”

  Ondertussen riep het Europees Parlement de wetgevers in de EU eerder deze maand op om geautomatiseerde gezichtsherkenning in openbare ruimtes te verbieden. Het citeerde bewijs dat gezichtsherkennings-AI PoC’s, leden van de LGBTI+-gemeenschap, senioren en vrouwen nog steeds verkeerd kan identificeren. In de VS verbieden lokale overheden het gebruik van de technologie in openbare ruimten, inclusief verbodsbepalingen voor de hele staat door Massachusetts en Maine. Vier democratische wetgevers hebben ook een wetsvoorstel ingediend om de federale regering te verbieden gezichtsherkenning te gebruiken.

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]