More

  MIT-onderzoekers creëren stof die de beweging van de drager kan voelen en erop kan reageren |

  Textielproductie is misschien wel een van de oudste technologieën die de mens kent, maar het is niet eenvoudig gebleken om de vooruitgang van het informatietijdperk aan onze kledingstukken aan te passen. Natuurlijk hebben we pogingen gezien zoals Google’s Project Jacquard om kleding in het moderne tijdperk te brengen, maar die zijn niet bijzonder succesvol geweest.

  Niet dat dat een team van onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology en Zweden tegenhoudt. Ze hebben een slimme vezel gemaakt die de beweging van de drager kan voelen en erop kan reageren. De zachte robotstof, genaamd OmniFiber, heeft een hol middenkanaal waardoor een vloeibaar medium er doorheen kan reizen. Met behulp van perslucht kunnen de vezels naar behoefte buigen, rekken, krullen en pulseren. Dat is iets waarmee ze in realtime voelbare feedback kunnen geven, waardoor ze lijken op een kunstmatige spier.

  Kunstmatige spiervezels zijn geen nieuw idee; andere onderzoeksteams van MIT hebben de technologie op hun eigen manier benaderd. Wat OmniFiber echter opmerkelijk maakt, is dat het geen warmte nodig heeft om van vorm te veranderen. Dat maakt het meteen praktischer, want oververhitting van de huid is geen probleem. Het heeft ook andere voordelen. Het is mogelijk om de stof te maken met relatief goedkope materialen, en de vezels vereisen geen delicaat weefproces.

  Het team stelt zich voor dat hun stof zijn weg vindt naar kledingstukken die atleten en zangers kunnen leren hoe ze moeten controleren hun ademhaling beter. Een andere nog opwindender toepassing zou kunnen zijn dat een OmniFiber-kledingstuk iemand helpt zijn natuurlijke ademhalingspatroon te herstellen na een luchtwegaandoening zoals COVID-19.

  Het kan enige tijd duren voordat we OmniFiber zijn weg naar de echte wereld zien maken, maar dat wil niet zeggen dat het project klaar is. Ozgun Kilic Afsar, een van de onderzoekers die aan de stof heeft gewerkt, vertelde MIT News dat ze van plan is verder te werken aan het systeem. Ze wil onder meer een productiesysteem ontwikkelen waarmee nog langere filamenten kunnen worden gemaakt.

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]