More

  Planeet die rond een dode ster draait, geeft een voorproefje van het lot van ons eigen zonnestelsel |

  Array

  Wetenschappers hebben een Jupiter-achtige exoplaneet gezien in een baan rond een dode ster die ooit leek op onze zon, zo meldt The New York Times. Volgens een artikel in het tijdschrift Nature bieden de witte dwergster en planeet op ongeveer 6.500 lichtjaar afstand een voorproefje van wat er over ongeveer 5 miljard jaar met ons eigen zonnestelsel zal gebeuren.

  Wanneer een gele dwergster zoals onze zon zijn heliumvoorraad opgebruikt, breidt hij uit tot een rode reus en verbrandt zijn binnenplaneten (tot ziens, aarde, Mars, Venus en Mercurius). Vervolgens trekt het vanuit zijn eigen zwaartekracht samen tot een witte dwerg, een zwakke ster ter grootte van de aarde met ongeveer de helft van zijn oorspronkelijke massa. Hoewel het lot van de binnenplaneten is bezegeld, weten wetenschappers niet precies wat er gebeurt met planeten verder weg, zoals Jupiter en Uranus.

  Met behulp van de Keck II-telescoop van het WM Keck-observatorium in Hawaï ontdekte een team van onderzoekers een planeet van ongeveer 1,4 keer zo groot als Jupiter in een baan om een ​​zwakke witte dwergster (ongeveer 60 procent zo groot als de zon) in een Jupiter-achtige baan. Ze ontdekten het met behulp van een techniek genaamd gravitationele microlensing (bedankt, Einstein), mogelijk wanneer een doelwit en een dichterbij gelegen ster op één lijn staan ​​met de aarde. De dichtstbijzijnde ster buigt het licht van het onderwerp af, waardoor wetenschappers het met een telescoop kunnen observeren.

  Het team probeerde de bijbehorende ster van de planeet te vinden, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het een witte dwerg moest zijn die te zwak was om direct observeren. Wetenschappers ontdekten eerder een andere Jupiter-achtige planeet rond een witte dwerg, maar zijn baan was veel dichterbij – dus het was geen geweldige analoog aan ons eigen zonnestelsel.

  De bevinding geeft aan dat planeten met brede banen waarschijnlijk vaker voorkomen dan binnenplaneten. Het laat ook zien dat sommige van de werelden van ons zonnestelsel de dood van de zon kunnen overleven. “De toekomst van de aarde is misschien niet zo rooskleurig omdat ze veel dichter bij de zon staat”, zei co-auteur David Bennett in een verklaring. “Als de mensheid naar een maan van Jupiter of Saturnus wilde verhuizen voordat de zon de aarde tijdens zijn rode superreuzenfase, zouden we nog steeds in een baan rond de zon blijven, hoewel we niet lang op de warmte van de zon als witte dwerg zouden kunnen vertrouwen.”

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]