More

  Het desinformatiebeleid van YouTube leidde tot minder misleidende video’s op Facebook en Twitter |

  Array

  Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het beleid van YouTube om verkeerde informatie over verkiezingen te beteugelen, een aanzienlijke invloed had op het aantal valse en misleidende video’s op Facebook en Twitter. De bevindingen komen uit een rapport dat een team van onderzoekers van het Center for Social Media and Politics van de New York University heeft gedeeld met The New York Times. In de onmiddellijke nasleep van de Amerikaanse verkiezingen op 3 november registreerden de onderzoekers een dramatische toename van het aantal YouTube-video’s over verkiezingsfraude dat op Twitter werd gedeeld. Die maand vertegenwoordigden die clips ongeveer een derde van alle verkiezingsgerelateerde video’s die op het platform werden gedeeld.

  Na 8 december, de dag waarop YouTube zei dat het video’s zou verwijderen waarin wijdverbreide fouten en fraude werden geclaimd, veranderde de uitkomst van de wedstrijd, was er een dramatische daling van misleidende verkiezingsclaims op Twitter. In die periode daalde het percentage video’s over verkiezingsfraude dat via YouTube werd gedeeld op Twitter tot onder de 20 procent. Die verhouding daalde opnieuw na de rellen in het Capitool in de VS, toen YouTube zei dat het stakingen zou uitdelen aan elk kanaal dat verkeerde informatie verspreidt over de resultaten van de verkiezingen. Tegen de tijd dat president Biden op 20 januari de ambtseed aflegde, was slechts ongeveer vijf procent van alle video’s over verkiezingsfraude op Twitter afkomstig van YouTube.

  De onderzoekers zagen dezelfde trend zich afspelen op Facebook. Vóór de beleidsbeslissing van YouTube op 8 december was ongeveer 18 procent van alle video’s die op het platform werden gedeeld, gerelateerd aan theorieën over verkiezingsfraude. Op de dag van de inauguratie was dat aantal gedaald tot vier procent. Om hun bevindingen te verzamelen, verzamelde het team van de New York University elke dag een willekeurige steekproef van 10 procent van alle tweets en isoleerde vervolgens de tweets die naar YouTube-video’s linkten. Ze deden hetzelfde op Facebook met behulp van de CrowdTangle-tool van het bedrijf.

  Als er niets anders is, benadrukken de bevindingen de buitensporige rol die YouTube speelt in de manier waarop informatie op ons huidige moment wordt gedeeld. Als het meest alomtegenwoordige videoplatform op internet heeft het bedrijf enorm veel macht om het politieke discours vorm te geven. Haar beleid kan zowel groot kwaad als goed doen. “Het is een groot deel van het informatie-ecosysteem”, vertelde Megan Brown, een onderzoeker bij het Center for Social Media and Politics, aan The Times. “Als het YouTube-platform gezonder wordt, doen anderen dat ook.”

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]