More

  De ‘Wayforward Machine’ van het internetarchief schetst een grimmige toekomst voor het web |

  Array

  Het internetarchief viert zijn 25e verjaardag door in de toekomst te kijken om te voorspellen hoe het web er over een kwart eeuw uit zou kunnen zien. De non-profitorganisatie maakte van de gelegenheid gebruik om tegen internetregulering te protesteren door een grimmige visie te bieden op wat ons te wachten staat.

  Pun een URL in de Wayforward Machine en je ziet een versie van die pagina bedekt met pop- opstaan. De berichten bevatten een met de tekst “Gerubriceerde inhoud. De website die u probeert te openen, bevat informatie die de eigenaar(s) hebben besloten te beperken tot gebruikers die hun persoonlijke gegevens niet hebben gedeeld.” Een ander leest: “Deze site bevat informatie die momenteel is geclassificeerd als Thought Crime in uw regio.”

  Zoals het gaat, suggereert het internetarchief dat vrije en open toegang tot kennis op het web veel beperkter kan worden. Een Wayforward-subsite bevat een tijdlijn van dingen die de komende jaren mis kunnen gaan, te beginnen met de intrekking van sectie 230 van de Communications Decency Act, die websites en internetplatforms beschermt tegen aansprakelijkheid voor dingen die gebruikers posten. Een intrekking zou enorme gevolgen kunnen hebben voor het web, hoewel sommigen, zoals Facebook-CEO Mark Zuckerberg, hebben voorgesteld om de bepaling te hervormen.

  De tijdlijn bevat enkele andere wilde maar niet ondenkbare suggesties, zoals een wet die bedrijven toestaat om auteursrechten toe te kennen, Wikipedia dwingt om naar het Dark Web te gaan, en meer landen die hun eigen versies van China’s Great Firewall introduceren. The Internet Archive werkte voor dit project samen met verschillende organisaties voor digitale rechten, waaronder de Electronic Frontier Foundation, Fight for the Future en de Wikimedia Foundation. De subsite bevat bronnen over hoe u gratis beschikbare informatie kunt beschermen.

  De Wayforward Machine is natuurlijk een satirische versie van de Wayback Machine, die de afgelopen twee jaar honderden miljarden webpagina’s heeft gearchiveerd en een halve decennia. Het is een belangrijke bron om de geschiedenis van het internet te helpen behouden, inclusief zaken als Flash-games en animaties, dus het is waarschijnlijk de moeite waard om aandacht te besteden aan de toekomstvisie van het internetarchief.

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]