More

  WHO keurt ‘s werelds eerste malariavaccin goed |

  Array

  In een historische aankondiging van vandaag heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het gebruik van het allereerste malariavaccin aanbevolen. RTS,S, ook wel Mosquirix genoemd. In het bijzonder zegt de WHO dat het moet worden ingezet voor kinderen in Afrika bezuiden de Sahara en andere gebieden waar matige tot hoge overdracht van malaria plaatsvindt. De aankondiging volgt in de voetsporen van enorme vaccinontwikkelingen rond de COVID-19-pandemie. Voor alle duidelijkheid: RTS,S is geen mRNA-vaccin, dat het potentieel heeft om een ​​nog grotere impact te hebben op malaria en andere ziekten die mensen al eeuwenlang treffen.

  “Dit is een historisch moment. Het langverwachte malariavaccin voor kinderen is een doorbraak voor de wetenschap, de gezondheid van kinderen en de malariabestrijding”, zei WHO-directeur-generaal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus in een verklaring. “Het gebruik van dit vaccin bovenop bestaande  tools om malaria te voorkomen, kan elk jaar tienduizenden jonge levens redden.”

  RTS,S heeft een werkzaamheidspercentage van 39 procent tegen malariagevallen en 29 procent van ernstige gevallen van malaria. gevallen, gebaseerd op proeven in Afrika met kleine kinderen. Dat lijkt misschien bijzonder laag, maar in combinatie met andere middelen tegen malaria, zoals klamboe met insecticide, zegt de WHO dat het vaccin mogelijk tienduizenden levens per jaar kan redden. De organisatie schat dat er elk jaar meer dan 260.000 Afrikaanse kinderen sterven aan malaria.

  Cruciaal is dat de WHO ook zegt dat RTS,S gemakkelijk kan worden ingezet, veilig in gebruik is en kosteneffectief is om uit te rollen. Volgens The Guardian zegt het bedrijf achter het vaccin, GlaxoSmithKline (GSK), dat het jaarlijks tot 15 miljoen doses zal leveren tegen niet meer dan 5 procent van de productiekosten. De WHO en GSK zijn op zoek naar aanvullende financieringsbronnen van partners en overheden.

  RTS,S is echter nog maar het begin. Dankzij op mRNA gebaseerde technologie, die ons lichaam kan leren hoe te reageren op specifieke ziekten, is het R21-vaccin van de universiteit van Oxford tot 77 procent effectief als het gaat om het voorkomen van malaria. En op basis van tests tot nu toe is bewezen dat het veilig is.

  “Al eeuwenlang achtervolgt malaria Sub-Sahara Afrika, wat enorm persoonlijk leed veroorzaakt”, zei Dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika, in een verklaring. “De aanbeveling van vandaag biedt een sprankje hoop voor de continent dat de zwaarste last van de ziekte draagt ​​en we verwachten dat nog veel meer Afrikaanse kinderen worden beschermd tegen malaria en opgroeien tot gezonde volwassenen.”

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]