More

  Europees Parlement roept op tot verbod gezichtsherkenning in openbare ruimtes |

  Array

  Het Europees Parlement heeft de wetgevers in de Europese Unie opgeroepen om geautomatiseerde gezichtsherkenning in openbare ruimtes te verbieden en strikte waarborgen te handhaven voor het gebruik van kunstmatige intelligentie door de politie. EP-leden stemden voor de niet-bindende resolutie van 377-248, met 62 onthoudingen.

  De EP-leden zeiden dat burgers alleen moeten worden gecontroleerd als ze worden verdacht van een misdrijf. Ze noemden bezorgdheid over algoritmische vooringenomenheid in AI en voerden aan dat zowel menselijk toezicht als wettelijke bescherming vereist zijn om discriminatie te voorkomen. De politici merkten op dat er bewijs is dat suggereert dat op AI gebaseerde identificatiesystemen minder vaak etnische minderheden, LGBTI+-mensen, senioren en vrouwen verkeerd identificeren. Als gevolg hiervan zeggen de leden van het Europees Parlement dat “algoritmen transparant, traceerbaar en voldoende gedocumenteerd moeten zijn”, waarbij waar mogelijk open source-opties worden gebruikt.

  De resolutie stelt dat “degenen die onderworpen zijn aan AI-aangedreven systemen moeten een beroep doen op een remedie.” Volgens het EU-recht “heeft een persoon het recht om niet te worden onderworpen aan een beslissing die rechtsgevolgen voor hem of haar heeft of hem aanzienlijk aantast en uitsluitend gebaseerd is op geautomatiseerde gegevensverwerking.”

  In Daarnaast riepen de EP-leden EU-functionarissen op om particuliere gezichtsherkenningsdatabases te verbieden (sommige wetshandhavingsinstanties in Europa gebruiken die van Clearview AI), evenals “predictive policing op basis van gedragsgegevens”. Ze drongen er ook bij de Europese Commissie op aan om sociale score- of sociale kredietsystemen te verbieden en zeiden dat de iBorderCtrl virtuele grensagent en andere grenscontrolesystemen die geautomatiseerde herkenning gebruiken, moeten worden stopgezet.

  De goedkeuring van de resolutie volgt op soortgelijke oproepen door de EU-regelgevers voor gegevensbescherming deze zomer. Het Europees Comité voor gegevensbescherming en de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming zeiden dat de EC AI-systemen moet verbieden biometrie te gebruiken om mensen te categoriseren “in clusters op basis van etniciteit, geslacht, politieke of seksuele geaardheid”, of andere classificaties die tot discriminatie kunnen leiden.< /p>

  In april stelde de EC een wetsvoorstel voor genaamd de Artificial Intelligence Act, die een ingrijpend regelgevend kader voor AI zou introduceren. Een van de maatregelen is een verbod op biometrische identificatie op afstand (zoals gezichtsherkenning) in openbare ruimtes, tenzij het wordt gebruikt om grote misdaden aan te pakken, waaronder terrorisme en ontvoeringen.

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]