More

  Facebook-klokkenluider onthult identiteit, zegt dat bedrijf ‘winst verkiest boven veiligheid’

  Array

  Interne documenten gepubliceerd door de Wall Street Journal (WSJ) onthulden onlangs dat Facebook VIP’s toestond zijn regels te overtreden en dat het zich bewust was van de invloed van Instagram op de mentale gezondheid van tieners. Nu heeft de klokkenluider die die informatie aan het licht heeft gebracht, zichzelf onthuld als Frances Haugen in een interview met 60 Minutes, zo meldt de New York Times.

  “Ik heb een heleboel sociale netwerken gezien en het was aanzienlijk slechter op Facebook dan wat ik eerder had gezien”, vertelde Haugen aan 60 Minutes. “Facebook heeft keer op keer laten zien dat het winst boven veiligheid verkiest.”

  Haugen kwam in 2019 bij Facebook, werkte aan democratie en desinformatiekwesties, terwijl ze ook contraspionage aanpakte, volgens een persoonlijke website en Twitter-account die zij en haar team hebben opgezet. Ze werkte als productmanager bij Facebook en verliet het bedrijf in mei.

  Ze bracht eerst “tienduizenden” pagina’s met interne Facebook-documenten naar de oprichter van de Klokkenluider, John Tye, met het verzoek om juridische bescherming en hulp bij het vrijgeven van de informatie. De schat omvatte intern bedrijfsonderzoek, dia’s, begeleidende brieven en meer. Ze diende ook een klokkenluidersklacht in bij de Securities and Exchange Commission (SEC), waarin ze Facebook beschuldigde van interne acties die niet overeenkwamen met de openbare verklaringen.

  Whistleblower Frances Haugen is een datawetenschapper uit Iowa met een graad in computertechniek en een Harvard MBA.

  https://t.co/csgaRe6k5h pic.twitter.com/tSNav057As— 60 Minutes (@60Minutes) 3 oktober 2021

  In de SEC-klacht vergeleek Haugen het interne onderzoek en de documenten van Facebook met openbare verklaringen en onthullingen gedaan door CEO Mark Zuckerberg en andere leidinggevenden. In een voorbeeld zei ze dat Facebook heeft bijgedragen aan verkeerde informatie over verkiezingen en de opstand van het Capitool in de VS op 6 januari.

  “Facebook heeft zijn werk gepubliceerd om verkeerde informatie en gewelddadig extremisme met betrekking tot de verkiezingen en de opstand van 2020 te bestrijden”, schreef ze in een begeleidende brief over het onderwerp. “In werkelijkheid wist Facebook dat zijn algoritmen en platforms dit soort schadelijke inhoud promootten, en slaagde het er niet in intern aanbevolen of blijvende tegenmaatregelen te nemen.”

  De site staat verdeeldheid zaaiende inhoud toe omdat het betrokkenheid bevordert, merkte ze op. “Zijn eigen onderzoek toont aan dat inhoud die hatelijk is, die verdeeldheid zaait, die polariseert, het gemakkelijker is om mensen boos te maken dan tot andere emoties”, vertelde Haugen aan 60 Minutes. “Facebook heeft zich gerealiseerd dat als ze het algoritme veranderen om veiliger te zijn, zullen mensen minder tijd op de site doorbrengen, op minder advertenties klikken en minder geld verdienen.”

  Bovenop dat ze contact hebben met het klokkenluidersbureau van de SEC, dat normaal gesproken bescherming biedt aan zakelijke tipsters, namen zij en haar juridische team contact op met senatoren Richard Blumenthal (D) en Marsha Blackburn (R).

  om te suggereren dat we slechte inhoud aanmoedigen en niets doen, is gewoon niet waar.” Het bedrijf verzette zich ook tegen alle beweringen dat het het publiek of de regelgevers misleidde. “We blijven bij onze openbare verklaringen en staan ​​klaar om eventuele vragen van regelgevers over onze werk.”

  Uiteindelijk zei Haugen dat ze wil helpen Facebook te repareren, niet dat het wordt verwijderd. “De weg vooruit gaat over transparantie en bestuur”, zei ze in de video. “Het gaat niet om het opbreken van Facebook.” Haugen zal op dinsdag 5 december in het Congres getuigen over problemen rond de impact van Facebook op jonge gebruikers. 

  .

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]