More

  Sonos Beam (Gen 2) review: een beetje Dolby Atmos maakt het verschil |

  Array

  Ik had niet veel verwacht van de tweede generatie Sonos Beam. Het heeft exact dezelfde luidsprekercomponenten als het origineel, een apparaat waar we al dol op waren. Het belangrijkste verschil is dat de nieuwe Beam ook meer rekenkracht heeft om Dolby Atmos surround sound aan te kunnen. Ik heb de neiging om meer te willen in een vervolg, vooral omdat in dit geval Gen 2 $ 50 meer kost voor $ 450. Maar hoewel het meer een herziening is, slaagt de nieuwe Beam er nog steeds in om een ​​breder, meer meeslepend geluidslandschap te leveren dan voorheen. Het bewijst dat een klodder Dolby Atmos een lange weg kan gaan.

  Galerij: Sonos Beam (Gen 2) | 9 Foto’s

  /9

  Galerij: Sonos Beam (Gen 2) | 9 Foto’s

  /9

  De originele Sonos Beam was een voorspelbare hit. Consumenten waren hongerig naar soundbars om hun flatscreen-tv’s te versterken, en het bleek dat veel mensen ook een goedkoper alternatief wilden voor de twee tv-oplossingen van Sonos destijds, de verouderde Playbar en de onhandig gevormde PlayBase, beide geprijsd op $ 699. Voer de $ 400 Beam in: hij was compact genoeg om in kleine woonkamers te passen; aanbevolen Amazon Alexa ingebouwd; en, belangrijker nog, het klonk geweldig. Het was een toegankelijke instap in de Sonos-familie van verbonden luidsprekers, plus een gemakkelijke upgrade voor bestaande klanten.

  Sonos

  Beam (Gen 2)

  88SCORE88Critici – Nog niet gescoordN/AUsers – Nog niet gescoordN/ A

  Pluspunten

  Algemene solide geluidskwaliteit Effectieve Atmos Eenvoudige installatie Sonos-systeemcompatibiliteit

  Nadelen

  Geen opwaarts gerichte Atmos-drivers Duurder dan veel concurrerende compacte soundbars

  De nieuwe Beam ziet er bijna hetzelfde uit zoals eerder; het enige verschil is dat het een geperforeerd plastic rooster rond de gebogen buitenkant heeft, een afwijking van de dunne stoffen bekleding op het vorige generatiemodel.

  Het heeft ook dezelfde poorten aan de achterkant: Ethernet, HDMI en voeding. Je moet hem aansluiten op een HDMI ARC/eARC-aansluiting op je tv om te profiteren van de kracht van Dolby Atmos en TrueHD. (Maar als je een oudere set hebt, kun je basis Dolby Digital-decodering krijgen met de meegeleverde HDMI-naar-optische adapter.)

  Over Atmos gesproken, dat was een groot gebrek aan de eerdere Beam. Toen die speaker in 2018 uitkwam, waren soundbarmakers als Vizio al aan het onderzoeken wat er allemaal mogelijk was met de nieuwe technologie van Dolby. Meestal betekende dat het gebruik van opwaarts gerichte luidsprekers om geluid van uw plafond te weerkaatsen. En ondanks dat het een beetje een audiohack lijkt, doen deze luidsprekers naar mijn ervaring goed werk door te repliceren wat je krijgt van met Atmos uitgeruste bioscopen, die speciale hardware in hun plafonds hebben ingebouwd. Er zijn echter limieten: opwaarts gerichte Atmos-luidsprekers hebben de neiging om maximaal te presteren met plafonds van 15 voet, en ze werken het beste met vlakke oppervlakken.

  dims?image_uri=https%3A%2F%2Fs.yimg.comDevindra Hardawar/

  Gezien de extra hardware- en ruimtevereisten, waarom de moeite nemen om Atmos-hardware te kopen? Simpel gezegd, het zorgt voor meer kamervullend surroundgeluid dan traditionele 5.1-oplossingen zoals Dolby Digital en DTS.

  Atmos is anders: het is objectgebaseerd, waardoor ingenieurs geluiden in 3D (XYZ) ruimtecoördinaten in kaart kunnen brengen. Hierdoor kan een Atmos-mix automatisch overal worden opgeschaald van twee luidsprekers (of standaard stereo-ondersteuning) tot 64 in bioscopen.

  Sonos is geen onbekende voor Atmos-soundbars: het is de bepalende functie op de Arc van $ 899. Maar wat de Beam van de tweede generatie uniek maakt, is dat hij niet eens opwaarts gerichte luidsprekers heeft. Het heeft dezelfde basishardware als voorheen: een centrale tweeter, vier mid-woofers voor mid-range geluid en drie passieve radiatoren voor de low-end. In plaats daarvan vertrouwt het volledig op audioverwerking om de Dolby Atmos-ervaring te simuleren. Dankzij de extra CPU-snelheid kan hij twee extra kanalen aansturen: hoogte en surround voor zowel de linker- als de rechterluidspreker.

  Toen Sonos voor het eerst de tweede generatie Beam aankondigde, vroeg ik me meteen af ​​hoe het in godsnaam iets kon bieden hoogtekanalen zonder meer luidsprekers toe te voegen. Het bleek dat het bedrijf nog sterker leunde op psychoakoestiek, of de wetenschap van hoe we geluid waarnemen. Volgens Scott Fink, de productmanager achter alle thuisbioscoopapparatuur van Sonos, kan het bedrijf de audiotiming en -frequentie aanpassen zodat het lijkt alsof het geluid van de zijkant komt, of iets boven je.

  Diezelfde scène op de originele Beam klonk prima, maar er was geen gevoel van omhullend surroundgeluid. Het model van de tweede generatie klonk gewoon als een rijkere ervaring, alsof er wattenbolletjes uit mijn oren werden gehaald.

  Hetzelfde gold voor het opnieuw bekijken van de (ernstig onderschatte) The Man from UNCLE uit 2015 of de epische auto- achtervolging op een motorfiets in MIssion Impossible: Rogue Nation. De nieuwe Beam is een kleine luidspreker die bedoeld is om een ​​maaltijd van bombastische actiescènes te maken, en dat zonder te vervormen of te zweten. Sonos richtte zich ook op het duidelijker maken van dialogen, iets wat ik op prijs stelde wanneer gesprekken plaatsvonden te midden van die enorme decorstukken.

  Maar ik was vooral onder de indruk van wat Sonos kon doen met zo’n klein apparaat. Je kunt soundbars en draadloze surround sound-systemen vinden voor minder dan $ 450, en veel zullen een groter geluid leveren. Maar Sonos biedt dingen die andere systemen niet bieden. Ten eerste is het eenvoudig in te stellen: je sluit het gewoon aan op de juiste poorten en doorloopt het proces in de Sonos-app. Bij concurrerende producten moet u mogelijk ook plekken vinden om achterluidsprekers vast te houden, die nog steeds op de stroom moeten worden aangesloten. Hoe geweldig de nieuwe Beam ook klinkt, hij kan niet op tegen de Atmos-mogelijkheden van de Arc.

  Er is geen eenvoudigere manier om muziek te programmeren voor huisfeesten (en buitenfeesten met de draagbare Roam en Move-speakers). De tweede generatie Beam is een solide toevoeging aan de familie als het op muziek aankomt, hoewel het minder een onmiddellijke upgrade is in vergelijking met films. Het zal later dit jaar Dolby Atmos op Amazon Music ondersteunen, maar die service heeft momenteel niet een groot aantal Atmos-nummers. Sonos zegt niet wanneer het Atmos op Apple Music zal ondersteunen, maar technisch is er niets dat dat in de toekomst tegenhoudt.

  De nieuwe Beam klonk prima tijdens het afspelen van enkele van mijn favoriete albums, zoals die van Bjork Homogenic en Janelle Monae’s The Electric Lady, met een behoorlijk gevoel van aanwezigheid en wat dreunende low-end. Maar het klonk niet dramatisch anders zoals bij actiefilms. Amazon Music’s Ultra HD-mix van Marvin Gayes’ “What’s Going On” klonk erg helder en duidelijk, maar ik ben meer geïnteresseerd in hoe de Atmos-versie van dat nummer uiteindelijk klinkt. Op mijn Echo Studio klinkt die Atmos-mix bijna alsof Gaye een live concert voor je neus geeft.

  En over Echo-apparaten gesproken, de Alexa-integratie van de Beam werkt nog steeds goed. De verre-veldmicrofoons kunnen me horen vanaf de andere kant van mijn grote familiekamer, en het ondersteunt allemaal dezelfde commando’s als Amazon’s eigen apparaten.

  Maar ik raad je aan om achterover te leunen en na te denken over wat echt belangrijk voor je is. Geeft u meer om een ​​schone tv-opstelling zonder veel kabels? Of wil je een soundbarsysteem met een realistischer surround sound? (Echte achterkant, een subwoofer en opwaarts gerichte Atmos-luidsprekers.) Als dat zo is, heb je ook geweldige opties zoals Vizio’s M-serie 5.1.2 voor ongeveer $ 500. Devindra Hardawar/

  Je zou uiteindelijk een Sonos surround sound-systeem rond de Beam kunnen bouwen door twee One-speakers als achterkant toe te voegen, evenals de draadloze subwoofer van het bedrijf. Maar die twee stukken hardware alleen al zouden je nog eens $ 1.150 opleveren (of je zou ze allemaal gebundeld kunnen kopen voor $ 1.499). Als je die kant op gaat, kun je net zo goed meteen naar de Arc van $ 899 springen om het best mogelijke Sonos-systeem te hebben.

  De tweede generatie Sonos Beam is geen enorme sprong voorwaarts op het origineel, maar het is over het algemeen nog steeds een betere soundbar dankzij de toevoeging van Atmos.

  Maar het is een solide soundbar van minder dan $ 500 als je je film naar een hoger niveau wilt tillen.

  Opmerking: Sonos is een voormalige sponsor van mijn filmpodcast, The Filmcast, maar dat weerhoudt me er niet van om kritisch zijn over het bedrijf.

  .

  - Advertisement -inloopdouche

  Recent Articles

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]