More

  TikTok-onderhandeling ‘het vreemdste waar ik ooit aan heb gewerkt’, zegt Satya Nadella van Microsoft |

  Array

  Vorig jaar rond deze tijd probeerde ByteDance zijn TikTok-app in de VS en elders te redden nadat de regering van Donald Trump had gedreigd het te verbieden. Een potentiële redder was Microsoft, dat had onderhandeld om de app te verwerven in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, maar zijn bod aan Oracle verloor. Op de Code-conferentie bood CEO Satya Nadella nieuwe details over de onderhandelingen en vertelde journalist Kara Swisher dat het “het vreemdste was waar ik ooit aan heb gewerkt”, heeft Geekwire gemeld.

  Het was een chaotische reeks van gebeurtenissen die begonnen toen Trump dreigde het Chinese bedrijf ByteDance te dwingen TikTok te verkopen aan een Amerikaanse eigenaar, daarbij verwijzend naar privacy- en veiligheidsproblemen. Microsoft stapte in als potentiële koper, hoewel het bedrijf uiteindelijk een deal sloot met Oracle en Walmart die in februari 2021 door de regering van president Joe Biden werd geschrapt.

  TikTok kwam oorspronkelijk naar Microsoft, benadrukte Nadella, op zoek naar een cloud- en beveiligingspartner om het delicate politieke landschap tussen China en de VS te sturen. “Zo is het een beetje begonnen”, zei hij. “Maar ik was behoorlijk geïntrigeerd. Ik moet zeggen, het is een geweldig pand. Het is duidelijk dat iedereen die groei heeft gezien en wat jij hebt, en ik denk dat de rest geschiedenis is.”

  In feite, gisteren nog, TikTok bereikte een miljard gebruikers en deed dat in minder dan vier jaar. Ter perspectief: het kostte Instagram bijna acht jaar na de eerste release en bijna zes jaar nadat het in 2012 door Facebook werd overgenomen om de drempel van 1 miljard gebruikers te overschrijden.

  President Trump, ik denk dat hij een bepaald soort van standpunt over wat hij daar probeerde te doen, en stopte er toen gewoon mee, ‘zei hij. “Ik bedoel, het was interessant. Er was een tijd dat ik het gevoel had dat de [administratie] een aantal specifieke eisen had, en toen verdwenen ze gewoon.

  Swisher bleef bij het onderwerp en vroeg Nadella naar de onderhandelingen van Microsoft met Trump. “President Trump, ik denk dat hij een bepaald standpunt had over wat hij daar probeerde gedaan te krijgen, en toen gewoon afhaakte”, zei hij. “Ik bedoel, het was interessant. Er was een periode dat ik het gevoel had dat de [administratie] een aantal specifieke vereisten had, en toen verdwenen ze gewoon.”

  In feite was Microsoft midden in de onderhandelingen met ByteDance toen Trump afhaakte een bom, die verslaggevers vertelde dat hij de app liever verbiedt dan toestaat dat deze wordt verkocht aan een Amerikaans bedrijf, volgens een boek van Microsoft-president Brad Smith. Dat “vertroebelde de zorgvuldige onderhandelingen die we met ByteDance hadden gevoerd” om de activiteiten van TikTok in de VS en de drie andere landen te kopen, schreef hij. Trump gaf pas toe en liet een deal tot stand komen nadat Nadella hem persoonlijk had gebeld.

  Hoewel het met lege handen wegkwam, leerde Microsoft een paar dingen over complexe buitenlandse onderhandelingen over technologie: “Het is mogelijk om een ​​buitenlandse technologiedienst te runnen in een binnenlands datacenter met strikte beveiligings-, privacy- en digitale veiligheidscontroles op een manier die passende transparantie biedt aan lokale overheidsfunctionarissen”, aldus Smith.

  douchecabine

  Related Stories

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Stay on op - Ge the daily news in your inbox

  [tdn_block_newsletter_subscribe input_placeholder="Email address" btn_text="Subscribe" tds_newsletter2-image="730" tds_newsletter2-image_bg_color="#c3ecff" tds_newsletter3-input_bar_display="" tds_newsletter4-image="731" tds_newsletter4-image_bg_color="#fffbcf" tds_newsletter4-btn_bg_color="#f3b700" tds_newsletter4-check_accent="#f3b700" tds_newsletter5-tdicon="tdc-font-fa tdc-font-fa-envelope-o" tds_newsletter5-btn_bg_color="#000000" tds_newsletter5-btn_bg_color_hover="#4db2ec" tds_newsletter5-check_accent="#000000" tds_newsletter6-input_bar_display="row" tds_newsletter6-btn_bg_color="#da1414" tds_newsletter6-check_accent="#da1414" tds_newsletter7-image="732" tds_newsletter7-btn_bg_color="#1c69ad" tds_newsletter7-check_accent="#1c69ad" tds_newsletter7-f_title_font_size="20" tds_newsletter7-f_title_font_line_height="28px" tds_newsletter8-input_bar_display="row" tds_newsletter8-btn_bg_color="#00649e" tds_newsletter8-btn_bg_color_hover="#21709e" tds_newsletter8-check_accent="#00649e" embedded_form_code="YWN0aW9uJTNEJTIybGlzdC1tYW5hZ2UuY29tJTJGc3Vic2NyaWJlJTIy" tds_newsletter="tds_newsletter1" tds_newsletter3-all_border_width="2" tds_newsletter3-all_border_color="#e6e6e6" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItY29sb3IiOiIjZTZlNmU2IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" tds_newsletter1-btn_bg_color="#0d42a2" tds_newsletter1-f_btn_font_family="406" tds_newsletter1-f_btn_font_transform="uppercase" tds_newsletter1-f_btn_font_weight="800" tds_newsletter1-f_btn_font_spacing="1" tds_newsletter1-f_input_font_line_height="eyJhbGwiOiIzIiwicG9ydHJhaXQiOiIyLjYiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyLjgifQ==" tds_newsletter1-f_input_font_family="406" tds_newsletter1-f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSIsInBob25lIjoiMTMifQ==" tds_newsletter1-input_bg_color="#fcfcfc" tds_newsletter1-input_border_size="0" tds_newsletter1-f_btn_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEiLCJhbGwiOiIxMyJ9" content_align_horizontal="content-horiz-center"]